• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na ”Susretima” kulturo umjetnički program izvelo 9 društava iz Hrvatske i gosti iz Ukrajine

Kulturno umjetnički program, centralni je dio trodnevne manifestacije ”Lipovljanskih susreti”, na kojoj se, uz domaća društva iz Lipovljana predstavljaju i društva nacionalnih manjina iz čitave Hrvatske. Nakon što je Melita Mulić, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, visokog pokrovitelja ove manifestacije, svečano otvorila ovogodišnje ‘Susrete’, u kulturno umjetničkom programu sudjelovalo je 9 društava, s gotovo 200 izvođača programa, te gosti iz Užgoroda u Ukrajini.

        Kao i svih dosadašnjih godina, svečanost otvorenja ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”, započela je izvođenjem himne Republike Hrvatske i Europske unije, a otpjevalo ih je Mješoviti pjevački zbor ”Lira” iz Lipovljana.

        Kulturno umjetničke izvedbe, započele su s nastupom KUD-a ”Lipa” iz Lipovljana. Oni su izveli moslavačke pjesme i kola u koreografiji Tihomira Krmeka, ”Na Ilovoj tijoj vodi…” i tako, kao domaćini, ”pozvali” da i druga društva pokažu kako i koliko njeguju kulturnu baštinu svojih predaka.

        Poslije domaćeg KUD-a ”Lipa”, prvo je, od društava nacionalnih manjina nastupilo, Slovačko kulturno umjetničko društvo ”Ondreja Pekára” iz Soljana. Na pozornici ”Lipovljanskih susreta” izveli su koreografiju pod imenom Slamenkuania, odnosno ”Priprema slamarice”. Koreografiju je osmislila Ana Šandor Miksad, voditelj glazbe bio je Darko Matus, a voditeljica skupine Marka Okanovićova.

        Vjenčić narodnih Rusinskih plesova i pjesama, sastavljen od folklornih elemenata običaja, koji su se izvodili, a i još se izvode i danas na svadbama, blagdanima i u raznim prigodama, na pozornici ”Susreta” pokazali su članovi KUD-a Joakim Hardi iz Petrovaca. Orkestrom narodnih instrumenata rukovodi Renato Mikloš, a koreograf nastupa bio je prof. Zvonko Kostelnik.

        Mađarsku nacionalnu manjinu, na ovogodišnjim ”Lipovljanskim susretima” predstavljalo je Mađarsko kulturno društvo Népkõr iz Osijeka. Nastupili su sa spletom mađarskih plesova, koji plesači izvode u karakterističnim retfalačkim nošnjama. Retfala je dio Osijeka koji je najduže zadržao svoj mađarski identitet. Plesovi u ovoj koreografiji, Galgamenti tàncok, su plesovi iz okoline Galge, koji prikazuju mješavinu plesova s utjecajem iz više regija u Mađarskoj.

        Na polovini kulturno umjetničkog programa, na pozornicu su izašli članovi folklorne sekcije Kulturno prosvjetnog društva ”Karpati” iz Lipovljana. Ukrajinsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, domaćoj publici predstavili su dinamičnim ukrajinskim plesom Hopak. Skupinu vodi Mirko Fedak, a izvedba plesa pobrala je velike simpatije publike.

        Nakon niza godina, na pozornici ”Lipovljanskih susreta”, nastupila je ponovo i romska manjina. Članovi Romskog kulturno umjetničkog društva Darda predstavili su se Romskim plesovima iz Baranje. Cilj udruge je njegovanje kulture i tradicije Roma, s naglaskom na Rome Munćane, kroz folklorni amaterizam. Folklornu skupinu vodi Jovica Radosavljević, a zanimljive plesove bosonogih mladih Roma i Romkinja, publika je nagradila velikim pljeskom.

        Srpsku nacionalnu manjinu ove godine predstavili su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pod odbor Garešnica. Za posjetitelje ”Lipovljanskih susreta” izveli su Igre iz Kosovskog Pomoravlja, koje obuhvaćaju 8 različitih pjesama i igara. Koreografiju punu dinamičnih plesova, publika je nagradila dugim pljeskom, a osmislio ju je umjetnički voditelj Zoran Blanuša.

        Jarmark je splet plesova i pjesama koji simpatično prikazuju događanja na sajmu. Igre i pjesme, u kojima plesači koriste i poljoprivredne alatke, poput grablji za travu, predstavili su članovi Češke obeci Bjelovar, koja je osnovana, i ustrajno djeluje od 1918. godine. Folklornu skupinu vodi Tihomira Barešić, a predsjednica društva je Miruška Lončar. Predstavljanjem plesne baštine češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja ove godine slavi 100. godina organiziranog rada kroz Savez Čeha, završen je nastup društava nacionalnih manjina iz Hrvatske.

Na kraju su, polusatnim nastupom s pjesma i plesovima Zakarpatja, kulturno umjetnički program ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta” vrlo živo i srdačno završili umjetnici Zaslužnog akademskog zakarpatskog narodnog zbora iz Užgoroda u Ukrajini. Bila je to i prilika da Lipovljanci i njihovi gosti, te svi posjetitelji ”Lipovljanskih susreta” pokažu solidarnost i suosjećanje za patnje ukrajinskog naroda tijekom sadašnje ruske agresije na istočnu Ukrajinu.

Nakon gotovo trosatnog svečanog otvaranja ”Lipovljanskih susreta”, kulturno umjetničkog programa predstavnika nacionalnih manjina iz Hrvatske i gostiju iz Ukrajine, program je završen lijepim vatrometom u centru Lipovljana.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content