• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na izbore za Europski parlament u općini Lipovljani izašlo 16%  birača

U nedjelju, 9. lipnja u Hrvatskoj su održani izbori za Europski parlament. Iako se u njemu donose važne odluke, koje se provode i u Hrvatskoj, interes za glasanje nije bio velik. Štoviše, bio je najniži u čitavoj Europskoj uniji, a jednako takav, mali odaziv glasača, bio je i na području općine Lipovljani. Uzroci toga su sigurno mnogobrojni. Možda je najveći onaj da je kampanja za izbor bila duga, ali u svo to vrijeme nije bilo ozbiljne kampanje, pa nitko od 25 kandidiranih lista nije bio u Lipovljanima da predstavi svoj program djelovanja u Europskom parlamentu.

         Zbirni rezultati glasovanja za Euro parlament na području općine Lipovljani, na 6 biračkih mjesta su slijedeći.

         Ukupan broj birača, na području općine Lipovljani, koji su mogli glasovati za Euro parlament, bio je 2.497. Na glasovanje su izašla 404 birača, što je 16,2% ukupnih glasača. Od 404 glasačka listića, 8 ih je bilo nevažećih, a 396 važećih glasova podijeljena su na 20 ponuđenih lista, dok njih 5 nije dobilo niti jedan glas na biračkim mjestima općine Lipovljani.   

         Od 396 važećih glasova, naviše je dobila lista broj 5. Hrvatske demokratske zajednice, koju je zaokružilo ukupno 142 birača. Nešto manji broj, ukupno 115 glasova dobila je lista broj 22. SDP, DO i SIP, Centar, HSS i Glas. Nešto više glasova, ukupno 37 dobila je lista Domovinskog pokreta, pa ukupno 16 glasova lista MOSTA. Po 15 glasova dobile su liste Pravo i pravda i Kandidacijska lista NINA SKOČAK, dok je 12 glasova dobila lista političke platforme MOŽEMO. Hrvatska stranka umirovljenika dobila je ukupno 9 glasova, a sve ostale liste dobile su po glas ili dva, pa su se glasovi raspršili na ukupno 20 lista.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content