• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na blagdan Antunova u Kraljevoj Velikoj održana munta životinja

Na ”zimsko” Antunovo u Kraljevu Veliku, dolazi se proslaviti sv. Antuna Pustinjaka, uz kojeg se veže i njegova zaštita životinja koje žive uz ljude. Od davnina je tako u Kraljevoj Velikoj, u kojoj još živi tradicionalni običaj munte, na kojoj se, kao javnoj licitaciji prodaju životinje darovane na čast sv. Antuna, zaštitnika vjernika i zagovaratelja.

        Na ovogodišnjem Antunovu, u srijedu, 17. siječnja, nakon misnog slavlja, održana je munta, no darovanih životinja nje bilo puno. Najveći broj je bilo peradi, koje su licitirane od 3 do 15 eura po paru, poklonjeni kunić prodan je za 12 eura, golubovi za 3 eura i prase za 70 eura.

        Muntu je vodi Denis Kovačević, a blagajnu je bilježio Marinko Sabadoš. Po sunčanom, ali prohladnom vremenu, munta je bila brzo gotova jer darovanih životinja nije bilo puno. Na žalost, svake godine je sve manji broj, iako interes za muntu postoji.

Za sve hodočasnike, nakon misnog slavlja, pripremljeni su topli napici i kolači, sve u organizaciji Mjesnog odbora Kraljeva Velika, kojeg vodi Marija Ljubić. Svim ljubiteljima munte u Kraljevoj Velikoj ostaje da čekaju slijedeću, koja će se održati uz blagdan Antunova.

Damir SMETKO  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content