• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na 100. rođendan Mariju Požgaj u Lipovljanima obišao općinski načelnik Nikola Horvat

-Rođena sam na Svijećnicu, po noći, a zbog problema na porodu, ujutro, 2. veljače 1923. godine, već sam krštena, jer su se bojali da ne umrem. A doživjela sam, evo, uz Božju pomoć 100 godina – govorila je u četvrtak, 2. veljače, skromno, ali zadovoljno, Marija Požgaj iz Lipovljana, kad su joj gosti došli na 100. rođendan. Njega je u radosti proslavila kod svoje kćeri Branke Karabogdan, uz ostale članove obitelji, unuku, praunuku i šukun unuka.

        Slavljenica se posebno zadržala u razgovoru s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, koji ju je posjetio te poklonio prigodan dar i veliki buket cvijeća. Nakon čestitanja, slavljenica Marija mu je govorila o nekim detaljima iz svojeg života koji je bio težak, ali uspješan.

        Marija Požgaj rođena je u Turopolju kod Velike Gorice, čiji su roditelji bili Marija i Adam Hačić. No, nakon dvije i pol godine umire joj majka, a nju je othranila i na noge postavila baka i djed s majčine strane. Kad je počinjala osnivati obitelj, došao je Drugi svjetski rat, a ona se prisjetila kako je s 19 godina, u visokoj trudnoći, hrabro hodila braniti svog supruga Đuru. On je uhićen u turopoljskoj pilani, ne kao krivac, već kao broj, izabran za kažnjenika kao jedan od svakog sedmog radnika postrojenog u vrstu. Odveden u zagrebački zatvor u Savskoj ulici, prijetila mu je deportacija u logor u Jasenovac. No, trudnica Marija nije se bojala uvjeravati ustaške vlasti i njihovog pukovnika da joj suprug nije kriv i da će ostati sirotinja jer nema nikoga osim bake. Supruga joj spašava lukavstvo, poznanik, i kako ona ističe, Božja pomoć. Nakon te ratne teškoće, živjeli su zajedno 53 godine.

        Tijekom života u rodnom Turopolju, gdje je i provela većinu života, rodila je šestero djece. No, sinovi Željko i Anđelko tijekom ratnih vremena umiru kao mala djeca od nekoliko mjeseci, ali ona i suprug Đuro othranili su još dvije kćeri i dva sina. Najstarija kćerka je Zdenka, pa kćer Branka Karabogdan, kod koje živi posljednjih godinu i pol dana. Ima još mlađe sinove Zlatka i Antuna, kojeg od milja zove Tonček. I baš on, koji živi u austrijskom Salzburgu, tijekom razgovora s načelnikom Nikolom Horvatom, nazvao ju je da joj čestita 100. rođendan i pita kako ga slavi.

To je baku Mariju dodatno oraspoložilo, kao i dolazak načelnika općine, za što je rekla da joj je izuzetna čast, i da se tome nije nadala. Načelnik joj je uzvratio da je zapravo njemu i svim ostalim gostima velika čast da mogu njoj čestitati 100. rođendan, razgovarati i družiti se takvom slavljenicom.

        A osim načelnika, slavljenici Mariji na rođendan su došli i članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani, vođeni njihovom predsjednicom Maricom Horvat. Stogodišnjoj Mariji otpjevali su rođendansku pjesmu, donijeli joj prigodan poklon, pročitali čestitku i poklonili joj člansku iskaznicu lipovljanske Udruge umirovljenika, pa se zadržali u jednosatnom razgovoru. Dan prije rođendana, prvi je stogodišnju majku u Lipovljanima s poklonima obišao sin Zlatko, koji s obitelji živi u Turopolju.

Na rođendan joj je došao i lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, koji je donio lijepu tortu i tako ispunio svoje obećanje da će ju darivati tortom, ako doživi 100. rođendan. Na zaista rijetki rođendan došao je i rođak Ivica Perlić, pa kasnije i praunuka Barbara, a mnogi su zvali na telefon. Sa svima je slavljenica Marija popričala i zahvalila se za dolazak ili poziv na telefon.

        Radeći razne poslove, baka Marija naučila se ophoditi s ljudima s poštovanjem. Najduže je, ipak, radila kao glavna kuharica u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, odakle je nakon 25 godina neprekidnog rada otišla u mirovinu. Cijeli život je vjernica i ide u crkvu, a u mirovini je za to imala još i više vremena. Zadnjih godina ne ide u crkvu i to joj, kaže, jako fali.

        Stogodišnjoj Mariji Požgaj nitko ne bih rekao da ima toliko godina. Unatoč teškom životu, još uvijek je vitalna, ne pobolijeva, a pije tek lijekove za tlak. Dane provodi čitajući, uz povremeno slušanje katoličkih radio stanica i obavezno gledanje informativnih emisija, da kako kaže, zna što se oko nje događa. Molitve su također sastavni dio njenog dana, a svakog dana i zahvaljuje Bogu na dugom životu.

        Posebnog recepta za dugovječnost nema, ali kaže da je u životu činila samo dobro, pa vjeruje da uz Božju pomoć i obilno činjenje dobroga donosi dug život. Zahvalila je Božjim blagoslovom svima koji su došli na njen 100. rođendan, sretna, jer nije očekivala toliki broj posjeta.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content