• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Molitve i zagovori upućeni sv. Antunu u Kraljevoj Velikoj

Blagdan sv. Antuna Padovanskog obilježen je i ove godine misnim slavljem i muntom u Kraljevoj Velikoj, u kojoj se tradicionalno u rimokatoličkoj župi Lipovljani, obilježavaju zimski i ljetni blagdani Antunova. No, kao rijetko kada, obilježavanje sv. Antuna, u četvrtak, 13. lipnja odvijalo se uz prohladno i kišovito vrijeme, a munta darovanih životinja odvijala se pod kišobranima.

         U čast sv. Antunu, misno slavlje vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, a cijelo vrijeme pratio ga je župni zbor. Na kraju misnog slavlja, lipovljanski župnik blagoslovio je roditelje, djecu i bijele ljiljane, koji se simbolično vežu uz sv. Antuna Padovanskog.

         Stoljetna zanimljivost Antunova u Kraljevoj Velikoj je munta darovanih životinja, rijedak običaj pučkog darivanja svog sveca i zagovornika. Muntu je vodio Denis Kovačević, no na noj nije bio veliki broj darovanih životinja. Munta, odnosno javna dražba otvorena je prodajom pijevaca i kokoši, nastavljena pilićima i patkama da bi završila muntanjem poklonjenog janjeta i praseta.

         Hodočasnici u Kraljevu Veliku počašćeni su i ove godine kolačima, u organizaciji Mjesnog odbora Kraljeva Velika.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content