• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Molitvama za Ukrajinu završila je 16. središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj

Molitvom za prestanak agresije, i za konačni i pravedni mir u Ukrajini, u grkokatoličkoj župnoj crkvi u Lipovljanima i pred spomenikom Tarasu Ševčenku u župnom dvoru, u nedjelju, 11. lipnja, završila je 16. središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj. Molitve za Ukrajinu i svečanu liturgiju služio je križevački vladika Milan Stipić.

         Župnik lipovljanske grkokatoličke župe Nikola Stupjak, dočekao je biskupa Milana Stipića i zajedno s njim služio misno slavlje. Na ulazu u crkvu, s pečenim kruhom dočekala ga je mlada vjernica Nicol Lasek iz Lipovljana, koja je tijekom svečane liturgije primila i prvu pričest. Misno slavlje uveličao je crkveni zbor kojeg vodi Ankica Holovčuk. Na odlasku, biskupu su zahvalili i darivali ga, mladi vjernici i članovi ”Karpata”, prigodnim poklonima.

         Svi nazočni vjernici i članovi Kulturno prosvjetnog društva ”Karpati”, po završetku svečane liturgije, pomolili su se za mir u Ukrajini i kod spomenika Tarasu Ševčenku. Položeno je cvijeće u znak sjećanja na osnivača Ukrajine, uz molitve za prestanak ruske agresije na Ukrajinu.

         Ukrajinska zajednica RH i KPDU ”Karpati” iz Lipovljana, tako su završili trodnevnu, središnju godišnju, manifestaciju Ukrajinaca u Hrvatskoj. Članovi ”Karpata” organizirali su bogat i raznovrstan program, 16. po redu središnje manifestacije, od osnivanja Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, umjesto nekadašnjeg Saveza Ukrajinaca i Rusina. Podsjetili su sve na aktualne teme rat u Ukrajini i čuvanje ukrajinske kulture i nasljeđa u dijaspori, te svi zajedno pogledali ljepotu i bogatstvo ukrajinske kulture pjesme i plesa.

         Za grkokatoličku župu, 11. lipnja, također je značajan dan. Župu i župljane obišao je biskup Milan Stipić, a župna zajednica dobila je prvopričesnicu Nicol Lasek.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content