• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Misno slavlje i tradicionalna munta darova vjernika za Antunovo u Kraljevoj Velikoj

I ovogodišnji blagdan sv. Antuna Opata obilježen je u Kraljevoj Velikoj misnim slavljen i tradicionalnom muntom darovanih životinja. Misno slavlje vodio je vlč. Pavao Filipović, župnik susjedne župe Međurić, uz koncelebriranje vlč. Tomislava Pavlovića, župnika lipovljanske župe. Tijekom mise molilo se za duhovnu obnovu svakog vjernika, a govorilo se i o životnom putu i svetosti Antuna Pustinjaka.

         Sveti Antun, jedan je od najštovanijih svetaca, kojemu se vjernici mole i zagovaraju za svoje poteškoće. Uz molitve i zagovore daruju ga, prema svojim mogućnostima, često darom vlastito, uzgojene životinje. Takav se, tradicijski običaj, još i sada održava u Kraljevoj Velikoj, nakon završenog misnog slavlja u čast sv. Antunu.

         Sve darovane životinje predvoditelj misnog slavlja blagoslovi, a nakon toga muntom, odnosno javnom licitacijom životinje se prodaju, a ostvareni novac ostaje crkvi za potrebe uređenja i održavanja. Muntu vodi crkveni odbor Kraljeve Velike.

         Ove godine javnu licitaciju vodio je Zvonko Andrilović, a blagajnu Marinko Sabadoš. Uspješno su muntali darovane pijevce i kokice, dvije patke, gusku i jedno prase.           

         Raznim novcima, od austrougarskih filira, do hrvatskih dinara i kuna, plaćane su životinje izlicitirane na munti u Kraljevoj Velikoj tijekom njenog trajanja, a u utorak, 17. siječnja, po prvi puta kupljene životinje plaćane su eurima. Kako je sada vrijednost eura velika, nije bilo dugih nadmetanja. Par pijevaca moga se kupiti za 6 ili 7 eura, a najskuplji su prodani za 12 eura. Nešto cjenjenije su bile koke, a jedan par koka izlicitiran je za značajnih 20 eura. Patke i guska prodane su za po 15 eura, a najduže i najviše se licitiralo za prase. Na kraju je prodano za 47 eura, uz obavezno izvikivanje voditelja munte: ”Prvi put, drugi put, i … treći puta, prodano!

         Munta u Kraljevoj Velikoj, zanimljivi je raritet prošlosti, dio tradicijske i vjerske kulture, koja se održava samo vezano uz blagdan Antunova. Munte su u prošlosti bile puno bogatije, s velikim brojem darovanih životinja. Na žalost, sve je manje ljudi, a još manji broj je domaćih životinja, koje se uzgajaju u našim selima. Vremena se mijenjaju, munte su sve siromašnije, interes za kupnju darovanih životinja sve je slabiji. Vjerujemo, da će se ovaj tradicijski običaj ipak održati, kako bi munta i dalje svjedočila zajedničkoj povezanosti života na nebu i zemlji.

         Obilježavanja blagdana sv. Antuna Pustinjaka u Kraljevoj Velikoj završilo je toplom i slatkom okrijepom svih hodočasnika u organizaciji Mjesnog odbora Kraljeva Velika. 

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content