• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Misnim slavljem i tradicionalnom muntom proslavljen blagdan Antunova u Kraljevoj Velikoj

Blagdan sv. Antuna Padovanskog tradicionalno je vjernički proslavljen u Kraljevoj Velikoj, u čijoj crkvi je glavni oltar posvećen sv. Antunu. U utorak, 13. lipnja, po lijepom i toplom vremenu, okupio se velik broj vjernika, koji su došli i iz susjednih župa, na misno slavlje u Kraljevu Veliku.

        Svečana sveta misa održana je na otvorenom, a predvodio ju je p. Tomasz Cybula iz župe Prečistog Srca Marijinoga, iz susjedne Ilove, u zajedništvu sa Tomislavom Pavlovićem, župnikom lipovljanske župe. O životnom putu sv. Antuna Padovanskog, svecu cijelog svijeta, govorio je tijekom propovijedi župnik Tomasz Cybula, naglasivši kako se njemu zagovaraju mnogi vjernici za svoje potrebe.

        Pri kraju misnog slavlja, blagoslovljeni su roditelji s djecom, koja su dobili ljiljane, cvijet uz koji se veže sv. Antun Padovanski, a poslije misnog slavlja blagoslovljeni su darivatelji i darovane životinje na poklon sv. Antunu, a prije održavanja munte.

        A ovogodišnja ljetna munta, nije na žalost, ponudila veliki broj životinja. Najvrijednije je bilo janje, ali bilo je još i gusaka, kokoši i pijevaca, kunić, no najzanimljiviji ljubiteljima životinja, bili su mali pilići i male patke, koje su postigle veliku cijenu na javnoj dražbi, odnosno munti, koju je i ovog blagdana vodio Zvonko Andrilović.

        Velik broj vjernika mogao si je ponijeti kući i po koji vjerski suvenir iz Kraljeve Velike. Vjernici, odnosno hodočasnici su ponuđeni kolačima i napitcima, nakon misnog slavlja, a za vrijeme munte.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content