• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Lutalicama misli iz Lipovljana objavljena druga zbirka pjesama

Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima, u srijedu, 16. studenoga predstavio je pjesničku zbirku Lipovljanske lutalice 2 u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. Prva zbirka istog naslova objavljena je prije osam godina.

Autori pjesama u ovom izdanju su: Blaženka Horvat, Jelena Horvat, Ljubica Stublija, Željka Uhitil i Melita Lenička. Zbirku su uredile i grafički pripremile Tatjana Dlouhi i Melita Lenička, a ilustrirali Zdenka Grgurić, Vlatka Vidiček-Dam, Danijela Makoš Repaja i Tamara Ribar, koja je osmislila i naslovnicu.

Promociju je vodila Melita Lenička, a o knjizi je govorio i Siniša Matasović, predsjednik Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije, koji surađuje s lipovljanskim ogrankom već nekoliko godina. Glazbeno osvježenje pripremio je Project S, te su uzvanike počastili uglazbljenim stihovima Željke Uhitil i dvjema pjesmama iz njihova repertoara.

-Autorice su žene, a lutaju u mislima, lutaju i tematski, stilski, lutaju kroz vrijeme, jer lutanje ovdje nije samo strast za putovanjem, za otkrivanjem novih mjesta i različitih kultura, već lutanje predstavlja stanje znatiželjnog duha, ležernog i bez cilja. Lutanje predstavlja i traženje izraza, ne nužno umjetničkog – napisala je u predgovoru, a na promociji naglasila Melita Lenička, dopredsjednica Ogranaka Matice hrvatske Lipovljani.

Dvije autorice pojavljuju se i u prvoj zbirci, a to su Blaženka Horvat i Ljubica Stublija. Blaženka je ostala vjerna svojim životnim vrijednostima pa je odlučila podijeliti s čitateljima pjesme o djeci, željama, povrijeđenosti, ljubavi, sjećanju, prolaznosti…

U zbirci su i pjesme učenica lipovljanske osnovne škole koje su sudjelovale na radionici koju je vodila Željka Uhitil, a to su Nadia Kravčuk, Stefani Dlouhi, Lucija Jancetić, Petra i Klara Klišanin.

Svoj prilog dali su i sisački književnici koji su „dolutali“ u Lipovljane najčešće povodom pjesničkih i književnih zbivanja, a to su Siniša Matasović, Denis Vidović, Branko Tompić, Sanja Domenuš, Denis Vidović i Željko Maljevac.

Lipovljanske lutalice 2 nova je, zajednička zbirka  poezije, pet već iskusnih autorica poezije, koje su se predstavile zanimljivim novim radovima. Dok im misli i dalje vrludaju treba pročitati dosadašnja lutanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content