• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Lipovljani se pripremaju za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

HRT Dnevnik – Lipovljani

U LIPOVLJANIMA SE, ZA POČETAK, UREĐUJU DVA STANA ZA IZBJEGLICE IZ UKRAJINE

Na prijedlog načelnika i predsjednika općinskog vijeća, a uz prethodnu suglasnost i jednoglasne podrške Upravnog odbora DVD-a Lipovljani, pokrenuta je zajednička humanitarna akcija uređenja i opremanja dva stana u vlasništvu DVD-a Lipovljani, koji se nalaze unutar zgrade DVD Lipovljani. Ovoj akciji pridružili su se i članovi Mjesnog odbora Lipovljani, koji su na jučerašnjoj sjednici donijeli odluku kako će kroz plan rada za 2022. godinu nabaviti dio opreme za uređenje stanova. Nakon jučerašnjih konzultacija, već danas je izvršen uvid u stanje stanova te su dogovoreni svi potrebni radovi kako bi stanovi bili opremljeni na visokom nivou. Obilasku stanova su prisustvovali predsjednik DVD-a Lipovljani Blaž Brebrić, tajnik Dino Sudra, zapovjednica VZO-a Lipovljani Dijana Vanjek te općinski načelnik Nikola Horvat. Stanovi će unutar mjesec dana biti pripremljeni i potpuno opremljeni da se dvije obitelji s djecom komotno smjeste. Stan se inače nalazi u potpuno funkcionalnoj zgradi u centru Općina Lipovljani, sa svim institucijama i potrebama u blizini (dječji vrtić, škola, dom zdravlja, pošta, trgovine, društvene prostorije itd., ) Općinski načelnik Nikola Horvat rekao je kako na području Općine Lipovljani ima još dosta mogućnosti za prihvat izbjeglica, najviše u privatnim kućama i smještajima te potiče sve one koji mogu, neka ustupe svoje kuće izbjeglicama. Zbog specifičnosti lipovljanskog kraja, sigurni smo kako ćemo novim privremenim stanovnicima naše zajednice pružiti najkvalitetniju srediun i ljudsku toplinu, koja im je prijeko potrebna u ovoj teškoj situaciji. Naime, kako je već poznato, u Lipovljanima je sjedište Ukrajinske grkokatoličke župe i crkva sv. Ane, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima dodatno se uči i ukrajinski jezik, a ovdje djeluje i udruga ukrajinaca ‘Karpati’ sa aktivnim članovima koji aktivno govore ukrajinski jezik, drže živima ukrajinske običaje, kulturu i veze sa matičnom domovinom. Upravo zbog prepoznatljivosti ukrajinske kulture u Lipovljanima te socijalizacije izbjeglih Ukrajinaca, općinsko rukovodstvo iznijelo je nacionalnom stožeru mogućnost izgradnje novog montažnog naselja, na mjestu nekadašnjeg naselja koje je financirao Crveni križ Kraljevine Danske za vrijeme Domovinskog rata, na površini koja danas ima svu potrebnu komunalnu infrastrukturu. Lipovljani su tada bili dom za više od 1000 izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U tim godinama Ukrajina je bila među prvim državama koja je priznala Republiku Hrvatsku. Vrijeme je da Hrvatska i Lipovljani pokažu veliko srce i pomognu prijateljskom ukrajinskom narodu. U slučaju potrebe, ondje bi se moglo smjestiti i više od tisuću izbjeglica. No, za to je potrebna podrška šire zajednice, institucija i medija. Pokažimo veliko srce za prijatelje iz Ukrajine!

Podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu

Više od stoljeća Ukrajinci u Lipovljanima pišu povijest lipovljanskog zapadnoslavonskog kraja kao uzoran dio naše zajednice. Ukrajinci u Lipovljanima djeluju kroz Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca Karpati Lipovljani, koji njeguju jezik, kulturu, običaje, ali i veze s matičnom domovinom.Povijest ukrajinskog naroda, kao i hrvatskog, bila je teška, a danas svjedočimo novim teškim trenucima prijateljske Ukrajine i patnju ukrajinskog naroda. Ukrajina je bila među prvim državama koja je priznala Republiku Hrvatsku. Ne znamo što svaki dan ispred nas nosi. Nadamo se što skorijem miru. Zbog priljeva dobrih ljudi koji bježe pred strahotama, koji su morali napustiti svoje domove, Općina Lipovljani u koordinaciji i kontaktu je sa Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, Hrvatski Crveni križ. U tijeku su pripreme i razgovori za prihvat određenog broja osoba na područje naše Općine, ali i na područje Grada Novske (u međusobnoj koordinaciji Novska – otvorena za nove poglede ). Općina Lipovljani je u vrijeme Domovinskog rata bila dom za mnoge unesrećene obitelji iz okupiranih dijelova Hrvatske i BiH, unatoč blizini prve crte bojišnice. Ovdje je bilo izgrađeno naselje koje je financirao Crveni Križ Kraljevine Danske u suradnji sa Hrvatskim Crvenim Križem. Veliko srce možemo pokazati i danas za prijatelje iz Ukrajine. Poznato je da se u lipovljanskoj osnovnoj školi OŠ Josipa Kozarca Lipovljani dodatno uči i Ukrajinski jezik, uz Češki i Slovački. Lipovljani su poznati i kao sjedište Ukrajinske grkokatoličke župe – Grkokatolička crkva svete Ane. Lipovljani su poznati po multietničnosti kao mjesto s najviše nacionalnih manjina u RH s obzirom na broj stanovnika. Kod nas se održava i državna manifestacija nacionalnih manjina RH – Lipovljanski susreti, a 2021. godine upravo je Ukrajina bila zemlja partner, u suradnji sa Ukrajinskom Ambasadom i pod visokim pokroviteljstvom Ured predsjednika Republike Hrvatske te uz podršku institucija Vlada Republike Hrvatske. Glavni gosti i izvođači bili su članovi Zaslužnog akademskog zakarpatskog zbora iz Užgoroda iz Ukrajine. Bili smo ponosni i počašćeni! Sada gledamo slike razaranja i patnji – slike rata – najgore stvari čovječanstva. Rukovodstvo općine Općine Lipovljani izražava suosjećanje i podršku prema cijelom Ukrajinskom narodu. Učiniti ćemo sve u našoj moći za pomoć. Svi koji budu morali, a dođu k nama, osjećati će se dobrodošlo i domaćinski. U slučaju goreg scenarija i većeg vala izbjeglica imamo moguće rješenje prihvata većeg broja osoba za koje će nam biti potrebna podrška šire zajednice, institucija i medija. Izražavamo želju da se rat zaustavi i da se svi što prije vrate u svoje domove! Slava Ukrajini!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Rasplesana mladost njeguje baštinu svojih predaka

Dvosatnim izvođenjem pjevačkog i plesnog programa, revijom narodnih nošnji i, prije toga, mimohodom svih društava kroz centar Lipovljana, ovogodišnji ”Lipovljanski susreti” još

Skip to content