• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Javnom tribinom o ukrajinskoj kulturi u dijaspori započela 16. smotra Ukrajinske zajednice u RH

Središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj započela je u petak, 9. lipnja u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, otvorenjem izložbe ratne fotografije i javnom tribinom o ukrajinskoj kulturi u dijaspori, u trenutnim, ratnim uvjetima u Ukrajini.

         Sve članove društva i goste pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana, kao domaćin 16. središnje manifestacije Ukrajinaca u Hrvatskoj. Izložbu 25 ratnih fotografija ”Sto dana herojskog otpora Ukrajinaca protiv brutalne agresije Rusije”, poginulog ratnog fotoreportera Maksa Levina, otvorio je Andrij Lupak, savjetnik veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

         Fotografije rata i razaranja Ukrajine, s početka ruske agresije 2022. godine, bile su uvod u javnu raspravu na temu: ”Ukrajinska kultura u dijaspori, a sad još i u uvjetima rata”. Javnu tribinu vodila je Daria Pavlešin, profesorica na zagrebačkoj katedri ukrajinistike, a u njoj su sudjelovali Ivan Semenjuk, Katarina Jovakarić, studentica ukrajinistike u Zagrebu i Đuro Vidmarović, nekadašnju veleposlanik RH u Ukrajini. Svi su govorili o očuvanju ukrajinskog jezika, ali i cjelokupne kulture, naslijeđene od svojih predaka doseljenih prije 120 godina.

         Zahvalu za vrlo aktivan rad KPD-a ”Karpati” iz Lipovljana, na kraju javne tribine uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Naglasio je kako su članovi ukrajinske zajednice na području općine Lipovljani, vrlo marljivi i vrijedni članovi društva, kako je njihova kultura zanimljiva, a posebno glazbena i plesna kultura. Naglasio je i kako je plesni ansambl iz Užgoroda dvije godine gostovao na manifestaciji nacionalnih manjina Hrvatske, ovdje u Lipovljanima i kako svi vjerujemo u konačnu pobjedu Ukrajine u teškoj agresiji Rusije. Zahvalio je članovima ” Karpata’ za sve aktivnosti i zaželio dobru smotru svih ukrajinskih društava, ove godine u Lipovljanima.

         Uz općinskog načelnika Nikolu Horvata, javnu tribinu i otvaranje izložbe pratio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, te Ruslan Yegorov, ataše za kulturu pri Veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, kao izaslanik Vasilja Kiriliča, veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj.

         Pjevačka grupa ”Karpata” svojim nastupom također je popratila otvorenje izložbe ratne fotografije iz Ukrajine i javnu tribinu.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content