• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Svečano obilježeno ”Ivanje u Piljenicama”

”Ivanje u Piljenicama”, tradicionalna manifestacija obilježavanja nebeskog zaštitnika Piljenica, održana je u petak, 30. kolovoza u popodnevnim i večernjim satima. U organizaciji Mjesnog odbora, Udruge žena Mlinarice i članova DVD Piljenice pripremljen je jednodnevni program druženja i uživanja na otvorenom, uz mirnu rijeku Pakru.

Dan ranije, na sam blagdan mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, održana je sveta misa, koju je vodio Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik. Idući dan, program ”Ivanja” započeli su ribolovci ŠRK ”Šaran” iz Lipovljana, i to oni najmlađi. U centru Piljenica, na desnoj obali Pakre, dva su se sata natjecali u lovu ribe na plovak. Bilo ih je 16 i gotovo svi su bar nešto upecali. Najčešće rogane. Pobijedio je Josip Stublija iz Brestače koji je ulovio gotovo 1,2 kilograma ribe. Drugo mjesto osvojio je Dominik Antal, a treće Rafael Hudec. Proglašenje najboljih održano je u Društvenom domu gdje su im uručene zaslužene medalje, ali i Priznanja svim natjecateljima.

Na kavi s pjesnicima, ali uz rijeku Pakru, na novouređenom odmaralištu, bili su ljubitelji lijepe pjesničke riječi. Uz Đuru Vidmarovića, pisca i umirovljenog diplomatu, našlo se 10-tak pjesnika, prije svega iz Sisačko moslavačke županije i općine Lipovljani, na čelu sa Sinišom Matasovićem, predsjednikom Ogranka SMŽ, Društva hrvatskih književnika. Bili su tu još Đuro Zrakić, Denis Vidović, Sanja Domenuš, Ljubica Stublija, Željka Uhitil, Marija Širanović, Đurđica Gospočić, Zdenka Vrapček …

Nakon kave s pjesnicima, uz Pakru su zapjevali i članovi KUD Banova Jaruga, koji već tradicionalno gostuju na Ivanje u Piljenicama. Zapjevali su moslavačke pjesme, nakon čega je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, zajedno s Melitom Lenička, općinskom vijećnicom iz Piljenica, otvorio novoobnovljeno biciklističko odmaralište u centru Piljenica, tik uz Pakru, koje osim turističkih, može poslužiti i za druge sadržaje, poput pjesničkih okupljanja.

Tom prigodom općinski načelnik Nikola Horvat zahvalio je svim piljeničkim udrugama na trudu, a posebno je zahvalio Meliti Lenička, općinskoj vijećnici, za sve inicijative koje predlaže kako bi se u Piljenicama što kvalitetnije i što ljepše živjelo. Na njezinu inicijativu je obnovljeno odmorište uz Pakru, pa ju je pozvao da zajedno presjeku vrpcu i otvore obnovljeno odmorište.

Nastupom KUD Banova Jaruga, revijom pregača, zabavnih igara za miss spretnosti i natjecanjem u pjevanju za prvi glas Ivanja, nastavilo se obilježavanje Ivanja u Piljenicama, u revijalnom tonu, do mraka. Najuspješnija natjecateljica ove je godine bila Đurđa Bojko iz Nove Subocke. Tada su zasvirale ”Boje noći”, pa se mogli i zaplesati na otvorenom. Zaplesalo se i tradicionalno ‘Ivanjsko kolo’, uživalo se u zabavi na otvorenom do jutarnjih sati. Za sve goste ”Mlinarice” su pripremile večeru, zajedno s članovima LD ”Srnjak” iz Lipovljana, uz obilje kolača, koje odlično pripremaju članice ove vrlo aktivne piljeničke udruge.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content