• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na ”Večeri ukrajinske pjesme” nastupilo i društvo prognanih Ukrajinaca

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ”Karpati” iz Lipovljana, održalo je tradicionalnu godišnju manifestaciju ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”. U lipovljanskom Društvenom domu, u subotu, 5. listopada pjesme i plesove izvodili su članovi ”Karpata” i gosti iz Grubišnog Polja, Križa i Karlovca.

”Večer ukrajinske pjesme i plesa” započeli su članovi domaćeg društva ”Karpati”, himnama Hrvatske i Ukrajine. Upućeni su, zatim, pozdravi i zahvale za dolazak svim gostima, uzvanicima i izvođačima.

Zahvalu za cjelogodišnji aktivni rad, za sve nastupe u Lipovljanima, ali i diljem Hrvatske, članovima ukrajinske zajednice i društva ”Karpati”, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je i otvorio ovogodišnju manifestaciju.

Članovi pjevačkog zbora ”Karpata” otpjevali su još tri ukrajinske pjesme, a članovi plesne skupine ”Karpati”, otplesali su ukrajinski ples.

Gosti na ovogodišnjoj manifestaciji bili su članovi Udruge Mađara iz Grubišnog polja, koji su se predstavili tradicionalnim plesovima i pjesmama južnog, mađarskog Podunavlja. Nakon njih, plesovima i pjesmama Moslavine, predstavili su se gosti iz Križa, članovi KUD-a ”Graničar”, koji već 110 godina radi u kontinuitetu u Križu.

Na kraju ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa”, u Lipovljanima su se predstavili i članovi Ukrajinskog kulturno- prosvjetnog društva ”Haličina” iz Karlovca. Društvo je osnovano, uglavnom, od prognanih Ukrajinaca, koji sada žive i rade u Hrvatskoj. Započeli su sa aktivnim radom instrumentalne sekcije tijekom prošle godine, a u nastavku njihova rada, osnovali su i vokalno komorni sastav od Ukrajinki iz Ukrajine. KPD ”Haličina” registrirano je 2023. godine u Karlovcu, a predstavlja se ukrajinskom pjesmom i glazbom.

Na kraju programa ovogodišnje ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa” svim izvođačima zahvalio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ”Karpati”. Zahvalio se i Savjetu za nacionalne manjine Vlade RH i Općini Lipovljani, pod čijim su pokroviteljstvom održali ovogodišnju manifestaciju. Za goste i izvođače priređena je zajednička večera i druženje, uz pjevanje ukrajinskih pjesama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Svečano obilježen Dan policije

Kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima podignutog uz Postaju granične policije Novska s Ispostavom Jasenovac, u petak, 27. rujna održana je

Skip to content