• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka beseda općine Lipovljani obilježila Dan češke kulture i Dan bundeve

Den české kultury – Den tykví, odnosno Dan češke kulture i Dan bundeve, obilježili su članovi Češke besede općine Lipovljani, u subotu, 14. rujna. Tradicionalne manifestacije Češke besede, koje se održavaju jednom godišnje, uglavnom na otvorenom, sada su zbog kiše, održane u Društvenom domu u Lipovljanima.

U predvorju Društvenog doma, Dan bundeve započeo je Staročeškim sajmom na kojem su sudjelovale članice i članovi Čeških beseda iz Dežanovca, Doljana, Međurića i Lipovljana, te OPG  Tišner i Knižek. Izložili su oni, među ostalim, i razne vrste bundeva, ali i kolača od njih. Posebna komisija ocijenila je sve kolače od bundeva i na kraju priredbe proglasila najbolje, odnosno najukusnije.

Uz Dan bundeve, održan je i Dan češke kulture. Na početku kulturnog programa sve je pozdravila i zahvalila se na dolasku, Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani. Njima je na organizaciji Dana bundeve i Dana češke kulture, nakon toga zahvalio i čestitao Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Pohvalio je marljivi rad članova Češke besede općine Lipovljani tijekom cijele godine. Podržao je i njihovu brigu za očuvanje kulturnog identiteta potomaka doseljenih Čeha, koji su već 120 godina prisutni na području Lipovljana, a time i kulturnu raznolikost, što je ujedno i izgrađivanje kulturnog identiteta općine Lipovljani.

Plesno i pjevačko veče otvorili su domaćini. Plesna grupa Češke besede općine Lipovljani, ”Krok sun krok” otplesala je tri češka plesa. Pjevačka skupina ČB Doljani kod Daruvara otpjevala je nekoliko čeških pjesama. Nakon niz godina, u goste Česima u Lipovljanima, došli su članovi Češke besede iz Banja Luke. Njihov zbor otpjevao je nekoliko čeških narodnih pjesama. U uzvratni posjet ČB Lipovljani došli su i članovi KUD-a Mladost iz Bosanske Otoke. Svoje plesno iskustvo pokazali su otplesavši Muslimanske gradske igre iz Sarajeva.

Plesna i pjevačka večer završila je nastupom pjevačke grupe članova Češke besede iz Međurića, uz glazbenu pratnju članova svoje limene glazbe, te nastupom pjevačke skupine ”Lepeza”, Češke besede općine Lipovljani.

Svim sudionicima u programu podijeljene su Zahvale, a dodatno su nagrađene vlasnice najbolje ocjenjenih kolača od bundeva. Najbolji kolač od bundeva pripremila je Martina Babić iz ČB Dežanovac. Drugo mjesto osvojio je kolač Nevenke Horčička iz ČB Međurić, a treće mjesto pripalo je Đurđici Janota iz ČB Doljani. Za najbolji kolač od bundeve još su se natjecale: Svjetlana Prokopić, Lidija Polenus, Jirina Rizner, Marija Uhitil, Kristina Rossy, Željka Tomatić, Ivanka Leder, Štefica Mlinarić, Željka Joščak i Svjetlana Markov. 

Dan bundeve i Dan češke kulture završio je zajedničkom večerom i druženjem uz glazbeni sastav ČB općine Lipovljani.     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Popularni “Spačeki” svratili u centar Lipovljana

Od petka, 20. rujna, do nedjelje, 22. rujna, po peti puta organizirana je međunarodna manifestacija ”2cv Three Rivers Raid 2024.”. To je u biti bila, ekipna avanturističko-turistička vožnja Spačekima, a odvijala se na području Sisačko-moslavačke županije, uz njezine tri rijeke: Savu, Pakru i Lonju. Drugog dana manifestacije, karavana spačeka posjetila je i centar Lipovljana.

Skip to content