• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka beseda općine Lipovljani bila je domaćin “Krajanské zpĕvánky”

Svake jeseni Savez Čeha u Hrvatskoj organizira spjevanke na kojima zborovi Čeških beseda izvode češke pjesme, nove ili tradicijske, kako bi sačuvali češku glazbenu tradiciju i u Hrvatskoj. Kako gotovo sve Češke besede imaju pjevačke zborove, nemoguće je ugostiti 30-tak zborova na jednom mjestu, pa su ”krajanske spjevanke” podijeljene na tri mjesta, u kojima se održavaju. Ove godine, Češke beseda Lipovljani, bila je jedan od troje domaćina popularnih spjevanki.

”Krajanské zpĕvánky” održane su u Lipovljanima, u subotu, 12. listopada u Društvenom domu. Otvorila ih je osobno Ana-Maria Štruml-Tučak, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. Sve izvođače dočekala je i pozdravila Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani. Na aktivnom radu tijekom godine, na organiziranju pjevačkog, ali i drugog kulturnog sadržaja i na čuvanju kulturnih i ostalih tradicijskih vrijednosti, svim Besedama zahvalio je i čestitao Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. Suvoditeljica programa bila je Željka Uhitil.

Ovogodišnje spjevanke u Lipovljanima započela je nastupom Pjevačka skupina Konjčenački iz Končanice, koja djeluje od 2001. godine. Članice skupine otpjevale su dvije češke pjesme. U skupini pjeva 10 žena, a glazbena pratnja im je Miroslav Kligl Ježo.

Potom je nastupila Pjevačka skupina ČB Garešnica, koja djeluje od 2008. godine. Uz glazbenu pratnju trube i klavijatura otpjevale su dvije narodne češke pjesme.

Pjevačka skupina Vitava, ČB Slavonski Brod, ove se godine predstavila s tri češke pjesme. Vole pjevati starinske pjesme, kakve su otpjevali i na lipovljanskoj pozornici. U glazbenoj pratnji 15-točlanog zbora bila je Maja Zirdum na harmonici.

Pjevačka skupina Češke besede iz Jazvenika djeluje punih 20 godina, od 2003. godine. Uz glazbenu pratnju harmonike i gitare, zbor se predstavio s tri češke pjesme. Voditeljica zbora je Marija Vaško.

Ovogodišnje ”Krajanské zpĕvánky” u Lipovljanima zaključili su domaćini. Pjevačka skupina Lepeze, Češke besede općine Lipovljani, otpjevala je tri narodne češke pjesme, uz glazbenu pratnju prof. Franje Rodića. Neprekidno djeluju od 2005. godine, a često s češkim pjesmama nastupaju na raznim manifestacijama.

Nakon održane smotre pjevačkih zborova, domaćini su priredili večeru i zajedničko druženje svih izvođača.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Svečano obilježen Dan policije

Kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima podignutog uz Postaju granične policije Novska s Ispostavom Jasenovac, u petak, 27. rujna održana je

Skip to content