• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dodijeljena Priznanja za jubilarno darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa iz Novske, okupilo je jubilarce u darivanju krvi i volonterke Crveno križa, kako bi obilježili Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Svečano prisjećanje na 70. obljetnicu početka organiziranog darivanja krvi, što je 25. listopada 1953. godine održano u sisačkoj Željezari, održano je u srijedu, 25. listopada u Domu obrtnika u Novskoj.

        Na svečanom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Novskoj, bili su jubilarci i s područja općine Lipovljani, među njima i Nikola Horvat, koji je stalni darivatelj krvi. Sve darivatelje i volonterke pozdravio je Zoran Prpić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Novska, koji je govorio o jubileju dobrovoljnog darivanja krvi, nakon čega su podijeljena Priznanja Crvenog križa za jubilarna darivanja.

        Na gradskom području Novske, te na području općine Jasenovac i Lipovljani u evidenciji se bilježi 445 muških i 111 ženskih aktivnih darivatelja krvi. Akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u 2023. godini pristupilo je 892 darivatelja, a 95 ih je, nakon liječničke kontrole, odbijeno. U 4 akcije prikupljeno je 797 doza krvi, a planirano je da će biti prikupljeno 600 doza. Najviše je prikupljeno u ljetnoj akciji, krajem lipnja, ukupno 203 doze krvi.

        Najviše darivatelja, od kojih je prikupljeno 279 doza krvi, ima krvnu grupu O +, a najmanje je prikupljeno, svega 8 doza, od darivatelja koji imaju krvnu grupu AB -. Najviše darivatelja pri GD Crvenog križa Novska su iz Novske, a žive u ulici Kralja Zvonimira i Osječkoj ulici. Od prigradskih naselja, najviše darivatelja je iz Bročica, a najveći broj darivatelja radi u Hrvatskim šumama i policiji.

        Od 556 aktivnih darivatelja, ove godine, Priznanje za važno, jubilarno darivanje dobilo je 72 darivatelja. Nisu svi, nažalost, bili na svečanom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja, no  svima njima, s divljenjem je zahvalila i čestitala dr. Cecilija Buljan, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Novska, koja je naglasila da su svi oni istinski heroji jer su spremni darivati nešto tako posebno kao što je krv, koja spašava mnoge živote, a zamjene za nju – nema.

        Zoran Prpić i dr. Cecilija Buljan potom su podijelili Priznanja za jubilarna darivanja krvi. Za 5 darivanja krvi, Priznanje dobivanju samo darovateljice krvi. Ove godine 6 dobrovoljni darovateljica dobilo je to priznnje, među njima i Matea Dujić iz Lipovljana.

        Za 10 darivanja krvi Priznanje je ostvarilo 18 darivatelja krvi, a među njima i četvero iz Lipovljana. To su Siniša Jurić, Miran Duda, Domagoj Matejaš i Mirjana Begić. Za 20 darivanja krvi Priznanje je dobilo ukupno 9 darivatelja.

        Za 30 darivanja krvi ukupno 9 darivatelja dobilo je Priznanje Crvenog križa. Među njima su četvorica s područja općine Lipovljani. Priznanje su dobili: Danijel Štavalj, Kristijan Šegotić, Ivan Kostelac i Nikola Horvat.

        Za ukupno 40 darivanja krvi Priznanje je dobilo 12 darivatelja, među njima i Ivan Nađ iz Lipovljana.

        Za 50 darivanja krvi Priznanja Crvenog križa dobila je 10 darivatelja, a iz Lipovljana, to vrijedno priznanje dobio je i Mladen Kukor iz Lipovljana.

        Zanimljivo je da za 55 darivanja krvi priznanje dobivaju dobrovoljne darivateljice. Ove godine za 55 doza darivane krvi Priznanje je dobila Štefanija Benedeković iz Novske.

        Priznanje se dobiva i za 75 puta darivanu krv. Ove godine Priznanje 75 darivanja dobilo je 6 darivatelja u evidenciji Gradskog društva Crvenog križa Novska, a među njima je i Marinko Vidić iz Lipovljana.

        Za 100 darivanja krvi, ove godine Priznanje su dobili Slavoljub Bajrić i Saša Cepanec iz Novske.

        U ponedjeljak, 23. listopada, za 100 puta darovanu krv, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, odlikovao je ”Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske” stotinjak dobrovoljnih darivatelja iz Hrvatske, a među njima su bili Krešimir Čećnik i Siniša Nađ iz Lipovljana, darivatelji krvi u akcijama Gradskog društva Crvenog križa Novska.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content