• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Deseti ”Dani Josipa Kozarca” iznjedrili niz šumarskih tema i promociju knjige ”Šumarski radovi Josipa Kozarca”

”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”, po 10. jubilarni puta, održani su u petak, 15. ožujka u Narodnoj knjižnici i čitaonici. Ovogodišnje radove i njihovu prezentaciju na ovom znanstveno stručnom skupu pripremali su šumari, a sve s vrlo aktualnom temom u šumarstvu: ”Slavonska šuma u izazovima klimatskih promjena”.

        Znanstveno stručni skup započeo je kratkim otvorenjem izložbe fotografija ”Šuma okom šumara”, koju svake godine organizira Hrvatsko šumarsko društvo. Prigodom otvorenja izložbe, na katu lipovljanski knjižnice, prisutnim sudionicima ”Dana Josipa Kozarca” kratko su se obratili Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora, Marita Štelma, ravnateljica knjižnice, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i akademik Igor Anić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva.

        U programu otvorenja sudjelovali su i učenici lipovljanske Osnovne škole Josipa Kozarca sa scenskim nastupom na temu ”Ljepota šume”, a pred početak stručnog skupa prikazan je isječak iz igrano -dokumentarnog filma ”Dnevnik školskih uspomena – naših 250”. Tekstove su govorili i čitali učenici 7 b razreda Vinka Franić, Dorian Matejaš, Josipa Cumbo i David Komljenović, a mentorica im je bila učiteljica Lea Rugole Heštera.

        U uvodnom dijelu ”Dana Josipa Kozarca”, neposredno prije izlaganja pripremljenih tema, svima se na dolasku zahvalio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u ime županije sve je pozdravila Robertina Štajduhar, izaslanica župana i županijska pročelnica za društvene djelatnosti. Potom su se prisutnima obratili: Domagoj Šejatović, ravnatelj Parka prirode Lonjsko polje, Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, Podružnica Zagreb, Ljiljana Kolenić, u ime Filozofskog fakulteta Osijek, Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koji su podržali ovaj stručni skup, kao jedinstven u Hrvatskoj, čestitajući Općini Lipovljani, na jubilarnom, 10. organiziranju ”Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima”.

        Znanstveno-stručni skup započeo je izlaganjem Jelene Kranjec Orlović o ”Dosadašnjim spoznajama o uzrocima odumiranja poljskog jasena s naglaskom na gljivične bolesti”. Tako je gorućim i još neriješenim problemom šumarstva započelo stručno izlaganje šumarskih tema, kojih je ove godine bilo 7 ukupno.

”Višekriterijski pristup pri planiranju obnove šuma hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) narušene strukture uslijed klimatskih promjena – primjer GJ ‘Josip Kozarac”, druga je tema koju je prisutnima predstavio Tomislav Čavlović.

Kristijan Tomljanović predstavio je potom temu: ”Negativni utjecaji krupne divljači na šumska stabla i sastojine Srednje Posavine”, a Domagoj Trlin: ”Utjecaj klimatskih promjena na nizinske šume u Posavini – posljedice i izazovi za budućnost”.

Nakon kratke pauze, studentica Lucija Gajić prezentirala je: ”Sintezu evidencija šteta na šumama hrasta lužnjaka u Republici Hrvatskoj”, a Mateo Perković temu: ”Primjena bespilotnih letjelica za brzu detekciju zaraženosti i propadanja nizinskih šuma Republike Hrvatske”.

Šumarski dio završio je temom: ”Utjecaj elementarnih nepogoda na šume hrasta lužnjaka i tehnološku iskoristivost u preradi drva”, koju je predstavio Marko Roso.

Da jubilarni, 10. ”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima” ne bi završili bez književnih tema, umirovljena profesorica Ljiljana Kolenić, govorila je o ”Hrvatskom standardnom jeziku u šumarskim radovima Josipa Kozarca”.

Ovogodišnji znanstveno stručni skup u čast Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i književnika, završio je promocijom vrlo vrijedne i dugo snivane i pripremane knjige ”Šumarski radovi Josipa Kozarca”. Predstavili su ju sami priređivači, akademik Igor Anić i znanstvena savjetnica HAZU Vinkovci, Anica Bilić. To je, nakon Vinkovaca, druga promocija izuzetno vrijedne knjige koja obuhvaća sve šumarske radove Josipa Kozarca. Njome se pokazuje izuzetno stručni i vrijedni rad šumara Josipa Kozarca, koji je svoje stručne spoznaje provodio i u Šumariji Lipovljani, koju je vodio punih 10 godina od 1885. do 1895. godine, a čije plodove tog stručnog rada ovih godina zadovoljno ubiru sadašnji šumari.

”Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima”, ove su godine završili podjelom zahvalnica i promovirane knjige ”Šumarski radovi Josipa Kozarca”, te zajedničkim ručkom.

Damir Smetko

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content