• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

”Dani češke kulture u Lipovljanima” ponudili bogat program pjesme, plesa i pjesničkih nadahnuća

Osim promocije zbirke pjesma, ”Dani češke kulture u Lipovljanima”, ove godine ponudili su nastupe Čeških beseda kojima su prikazane ljepote plesa i pjesme, te izložbu tikvi i proizvoda od njih. U subotu, 18. rujna program je započeo u popodnevnim satima u Društvenom domu obilaskom postavljenih štandova i nastupom plesnih i pjevačkih skupina.

        O ”Danima češke kulture u Lipovljanima”, u pozdravnom govoru, nešto više je rekla Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani. Kulturnu priredbu pozdravila je i Irinka Vidović, predsjednica češke nacionalne manjine Sisačko moslavačke županije.

        Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani pozdravio je organiziranje ”Dana češke kulture”. Zahvalio je svima na trudu u organizaciji ove manifestacije i zaželio uspješan ovogodišnji rad Češke besede općine Lipovljani, unatoč svim problemima s pandemijom koronavirusa. Zadovoljstvo ”Danima češke kulture” izrazio je i Vladimir Bilek, saborski zastupnik i podsjetio sve prisutne Čehe da se na ovogodišnjem popisu izjasne kao pripadnici nacionalnih manjina, kako bi i dalje mogli ostvarivati manjinska prava, poput ovakvih, kulturnih manifestacija, ali i učenja češkog jezika.  

        Program prepun čeških pjesme i plesa najavila je Tina Bukovski. Članovi plesne skupine ‘Korak po korak’ Češke besede općine Lipovljani prvi su nastupili, a nakon njih nastupila je pjevačka skupina ČB Sisak. Dječja skupina ČB Bjelovar izvela je potom dječje igre, a nakon toga je nastupila plesna skupina ČB Sisak.

        U drugom djelu programa starija dječja skupina ČB Bjelovar izvela je češke plesove, a kao gosti, pjesmama su nastupili i članovi dječjeg zbora KPDU ‘Karpati’ iz Lipovljana. Pjesnici Miroslav Lovčanin i Željka Uhitil čitali su svoje pjesme, te pjesme nedavno preminulog Mirka Knjižeka, dugogodišnjeg predsjednika Češke besede općine Lipovljani. Na kraju kulturnog programa, ”Zlatne godine” glazbeni sastav domaće Besede, zajedno s Tinom Bukovski, izveli su nekoliko čeških glazbenih brojeva.

        Češka riječ, kroz razgovor, čula se i na zajedničkom druženju nakon održanog programa ovogodišnjih ”Dana češke kulture u Lipovljanima”, koji su održali zanimljiv i bogat programom tijekom dva dana.

Damir SMETKO      

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content