• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Članovi ”Šarana” uspješni su sportski ribolovci i čuvari prirode

Još jedna uspješna, radna i napredna godina, 2021. je iza članova Športsko ribolovnog društva ”Šaran” iz Lipovljana, unatoč stalnim problemima s pandemijom covid-19, kroz cijelu godinu. O radu ”Šarana” u prošloj godini, govorilo se na održanoj godišnjoj Skupštini članova društva.

        Redovna godišnja Skupština održana je u nedjelju, 3. travnja, u Društvenom domu u Lipovljanima. Skupštinu je vodio Josip Hudec, predsjednik društva, koji je podnio i izvješće o radu ŠRD ”Šarana” u 2021. godini.

        – Unatoč ograničenja zbog epidemiološkim mjera, u veljači smo godinu započeli radom akcijom na kojoj smo krčili, čistili i skupljali otpad, koji zagađivači bacaju po obalama naših rijeka i ribolovnih mjesta. Nakon toga, pred Uskrs smo izvršili poribljavanje, a lani smo prvi puta bacili 500 kilograma ribe jer smo planom upravljanja dobili odobrenje za veće poribljavanje. Uz stalne vode, poribili smo još i Jamarički kanal i Krivajac sa 150 kilograma šarana, vodeći brigu o svim vodama s kojima gospodarimo – naglasio je, među ostalim,  Josip Hudec, predsjednik ”Šarana” u godišnjem izvješću o radu društva.

        U izvješću o radu u protekloj godini moglo se još čuti kako se je lani, u travnju, započelo raditi na uređenju jame na rječici Subockoj, na kojoj je jama produbljena, očišćena i proširena. Prva faza izumljivanja koštala je društvo nešto više od 26 tisuća kuna. Na praznik rada, 1. svibnja, kuhao se grah za članove i goste na Gradinama, te je i službeno otvorena ribolovna sezona.

        Dalje kroz godinu, ribolovom i radovima na otvorenom, uz poštivanje epidemiološkim mjera, organizirana je radna akcija čišćenja i ribolova. U lipnju se kosilo, čistilo i krčilo na obalama ribolovnih voda na Strugu, Gradinama, Subockoj i Pakri, a krajem kolovoza kuhao se fiš, pekle riblje potkove i polovice šarana na ”Lipovljanskim susretima”. Tek u rujnu su se stekli uvjeti za održavanje godišnje Skupštine za 2020. godinu, a u listopadu održano je društveno natjecanje u lovu ribe na plovak s velikim odazivom članova-natjecatelja.

        Prošla, 2021. godina završena je još jednim poribljavanjem ribolovnih voda na Gradinama, s 250 kilograma ribe, i radnom akcijom rušenjem trulih i opasnih stabala uz ribolovna mjesta.

        U prošloj godini, prihod ribolovnog društva ”Šaran” iznosio je 124.691 kunu. Najviše prihoda u iznosu od 44.400 kuna, ostvareno je od godišnjih članarina seniora, kojih je lani bilo 111 u članstvu društva. Od donacija Općine Lipovljani za poribljavanje, natjecanje, uređenje jama i ”Lipovljanske susrete” ostvareno je više od 34 tisuća kuna, a 28 tisuća kuna prenijeto je iz 2020. godine. Najveći troškovi društva u 2021. godini bili su poribljavanje voda, u iznosu većem od 18.000 kuna i uređenje jame na Subockoj, u iznosu od 26.000 kuna.

        Uz izvješća o radu u prošloj godini, prisutnim članovima Skupštine ŠRD ”Šaran” predstavljen i plan rada za ovu godinu, akcije čišćenja i održavanja ribolovnih voda, sportskog natjecanja, poribljavanja i akcija predstavljanja društva. Skupštini je predložen i financijski plan za rad u 2022. godini, koji iznosi 151.855 kuna.

        Sva izvješća i planirane aktivnosti, te izvješće o radu ribo čuvarske službe, izglasali su prisutni članovi ”Šarana”, kojih je, prema izvješću Vlade Turasa, predsjednika Verifikacijske komisije, na Skupštini bilo 88, od 118 članova s pravom glasa.

        Na godišnjoj Skupštini bili su prisutni i gosti, ribolovci iz susjednog društva ”Jez” iz Jasenovca, te Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        U svom pozdravnom govoru Nikola Horvat, zahvalio je svim članovima ŠRD ”Šaran” na mnogobrojnim aktivnostima i vrlo vrijednom i korisnom radu za zajednicu. Posebne zahvale i čestitke uputio je čelništvu ”Šarana”, koje je pohvalio, i naglasio ”da je očito da znaju što rade” jer su samo u proteklih 5 godina omasovili društvo, koje sada ima tri puta više članova, nego prije 5 godina. Društvo uspješno i financijski posluje. Pokrenuti su, i odrađeni projekti proširenja i uređenja ribolovnih voda, a čelništvo društva i dalje ima velike planove, u čemu će ih, prema svojim mogućnostima, pratiti Općina Lipovljani.

        Posebno je, načelnik općine, pohvalio stalni rad svih članova ”Šarana” na akcijama čišćenja okoliša ribolovnih voda, a time i čuvanja prirode na području općine Lipovljani. Gledajući duže razdoblje, ŠRD ”Šaran” je najuspješnija sportska udruga na području općine Lipovljani, istaknuo  je Nikola Horvat, u svom pozdravnom govoru na ovogodišnjoj Skupštini.

        Uspješnu godinu i uspješnu godišnju Skupštinu, članovi ŠRD ”Šaran” iz Lipovljana zaključili su zajedničkim druženjem i ručkom.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content