• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Članovi ”Karpata” uspješno čuvaju pjesme i plesove svojih predaka

Tradicionalna ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”, koju u Lipovljanima početkom listopada organizira Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca iz Lipovljana, održana je u subotu, 7. listopada u Društvenom domu.

Uz članove lipovljanskih ”Karpata”, plesače i pjevača iz Slavonskog Broda, na lipovljanskoj pozornici predstavila su se i prijateljska, ukrajinska društva iz Bosne i Hercegovine i Srbije, dok su gosti večeri bili pjevači, plesači i tamburaši KUD-a Hruševec Kupljenski iz općine Zaprešić.

Sve posjetitelje i goste najprije je, na početku manifestacije, pozdravio Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ”Karpati”. Rad ukrajinske udruge iz Lipovljana, i ovu ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa” pohvalio je i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice RH. Za sve aktivnosti na području općine Lipovljani, za predstavljanje Lipovljana na mnogobrojnim priredbama i manifestacijama po Hrvatskoj i van nje, ”Karpatima” je zahvalio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji često prati nastupe članova društva.

Na kraju otvorenja ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa” rad društva je pohvalio, i za poziv na manifestaciju zahvalio Veljko Kajtazi, zastupnik ukrajinske i još 11 nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru.

Domaćini su se predstavili s više ukrajinskih pjesama, a mlađa folklorna skupina otplesala je Hopak i ženski Kozačok.

Gosti večeri, članovi KUD-a Hruševec Kupljenski, predstavili su se sa izvornim pjesmama i plesovima zaprešićkog kraja.

Društvo za njegovanje ukrajinske kulture ”Kolomejka” iz Sremske Mitrovice, predstavilo se pjesmama koje je izveo muški pjevački zbor.

Ukrajinskim pjesmama predstavilo se i Udruženje Ukrajinaca ”Verhovena” iz Gradiške u BiH, dugogodišnji gosti ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa” u Lipovljanima.

Ovogodišnju ”Večer…” završnim nastupom zatvorili su članovi KPD ”Ukrajina” iz Slavonskog Broda. Jedno od najmasovnijih društava Ukrajinaca u Hrvatskoj, najprije je otpjevalo nekoliko ukrajinskih pjesama, a nakon toga mladi članovi folklorne skupine izveli su više plesova i pjesama.

Na kraju ovogodišnje manifestacije nastavljeno je zajedničko druženje uz večeru i ”natplesavanje” momaka i cura u akrobatskim elementima ukrajinskog plesa.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content