• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka zemlja partner ovogodišnjih Lipovljanskih susreta

     Česi i Hrvati imaju dugu zajedničku povijest. Prvi Česi u Lipovljnski kraj doselili su za vrijeme vojne krajine u tadašnjoj zajedničkoj Austro-Ugarskoj državi. Prema dostupnim podacima, prva češka obitelj doseljena u Lipovljane bila je obitelj Zumer 1877. godine. Na  prijelazu  u 20.  stoljeće  broj Čeha na području  Lipovljana  doseže  kulminaciju  i  izjednačuje  se sa  brojem starosjedilaca.

     Čehoslovačka beseda u Lipovljanima osnovana je 11. ožujka 1923. godine  na  inicijativu  Marije  Toupal  u  kući–gostinici nje i supruga Norber. Krajem 20. stoljeća s demokratskim promjena udruga je podijeljena na Češku besedu i Maticu slovačku. To su najstarije organizacije nacionalnih manjina u Lipovljanima.

     Na to je podsjetio Milan Hovorka, veleposlanik Češke u Zagrebu te je dodao „Sada gradimo zajedničku budućnost u Europi na europskim vrijednostima koje u Lipovljanima zajednički živimo i unaprijeđujemo duže od stoljeća“. To su bili neki od razloga zašto je Češko veleposlanstvo prihvatilo poziv da Češka bude zemlja partner Lipovljanskih susreta 2023. „Zahvalni smo načelniku Općine, Općinskom vijeću i građanima da smo dobili priliku da budemo partner najveće i najznačajnije manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Veseli smo zbog susreta s pripadnicama svih nacionalnih manjina i susreta Čeških beseda u Lipovljanima.“, naglasio je veleposlanik Češke.

     Češko veleposlanstvo u parku je organiziralo Češki paviljon u kojem su posjetiteljima predstavili bogatu češku tradiciju, baštinu i kulturno nasljeđe te su ih ponudili češkim kulinarskim specijalitetima i originalnim češkim pivima Budvar i Bečerovka.

     U središnjem programu Lipovljanskih programa uz češke besede nastupili su gosti iz Češke: Dječji folklorni ansambl Kyjovánek i Dječja cimbalska skupina osnovne glazbene škole Kyov. Oduševili su brojnu publiku svojom virtuoznošću, lakoćom te obiljem veselja i pozitivnosti. „Puno im hvala na izvanrednom iskustvu, a također i za to što su nam još jednom pokazali da će zahvaljujući ansamblima kao što je Kyjovánek i naše buduće generacije moći uživati ​​u našoj krasnoj češkoj folklornoj tradiciji.“ zahvalio je Milan Hovorka mladim Česima na izvrsnom nastupu u Lipovljanima.

     Pozdravljajući sudionike u raspravi za okruglim stolom na temu: „Iskustva u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjiva u RH“ veleposlanik Češke zahvalio je hrvatskoj vladi i vlastima na potpori češkim sunarodnjacima. „Nacionalne manjine najprirodniji su stupovi odnosa između dvije države. Prijateljstvo i suživot nacionalnih manjina u Lipovljanima budućnost su Europe. Zajednica naroda, Europa koja je tolerantna, multikulturalna u kojoj žive narodi koji ne osjećaju razlike među sobom. Zakon o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj donesen je prije 20 godina. Drago mi je da o njegovoj primjeni raspravljamo ovdje u Lipovljanima, Slavoniji gdje se taj zakon svakodnevno živi, da to nije samo zakon na papiru. U ovim krajevima imamo češke škole, vrtiće, čitaonice i vrlo su aktivna brojna češka kulturna društva. Veseli nas to i drago mi je da svi zajednom možemo doprinijeti unapređenju tog zakona.“, zaključio je češki veleposlanik.

     Europa je naš dom i ove godine obilježavamo i 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Lipovljani su Europa u malom, naglasio je to Češki veleposlanik te je na kraju zahvalio što je Češka bila zemlja partner ovogodišnjih Lipovljanskih susreta te je izrazio nadu da je ovo uvod u obilježavanje 50. godišnjice Lipovljanskih susreta, jer Lipovljani su mjesto susreta naroda, kultura, tradicija, prijatelja, ljudi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content