Subota, 27 srpnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka beseda obnavlja tradiciju

Članovi Češke besede općine Lipovljani, uoči praznika rada, 1. svibnja, u subotu, 30. travnja, podigli su majban, okićeno majsko drvo u centru Lipovljana. Majban se nekada redovito dizao u gotovo svim naseljima. Ovim podizanjem majbana  u Lipovljanima Češka beseda obnavlja tradiciju, koja je izostala zadnjih 30-tak godina.

         Kako bi izrazili svoju sreću buđenjem novog života i zbog toga što se sve zazelenilo, što je počeo život u prirodi, van kuće u kojoj su boravili radi zime, nekad se paljenjem krjesova, ili podizanjem majbana slavio dolazak proljeća. Taj tradicijski običaj, na žalost,  izgubio se iz više razloga, pa ga članovi Češke besede žele obnoviti.

        Osim članova Besede, kod podizanja majbana u centru Lipovljana, priključili su im se i drugi sumještani, te nekoliko članova Stranke umirovljenika općine Lipovljani. Majsko drvo, uglavnom grab, 15-tak metara dužine, okiti se prije podizanja. A onda, ne baš lako, ni jednostavno, podiže se kako bi uspravno i ponosno stajalo na radost njegovih podizača. U Lipovljanima ovog proljeća, majban je podignut za 20- tak minuta, učvršćen je u zemlji, pa oslobođen od pomoćnih užadi s kojima je podignut.

        Nakon zajedničke fotografije svih koji su pomogli kod podizanja majbana, moglo je započeti slavlje pred ulazom u Društveni dom u Lipovljanima. Uspješno, no ne baš jednostavno podizanje majbana, bio je znak da glazbeni sastav ČB Lipovljani ‘Zlatne godine’ (‘Zlate roky’), mogu zasvirati, a svi se drugi mogu zajedno radovati se podizanju majbana.

        -Druge Češke besede, u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, nisu ni prekidale tradiciju podizanja majskog drveta, pa i mi želimo obnoviti ovu lijepu i radosnu tradiciju – rekla nam je Vjera Ožoga, predsjednica Češke besede općine Lipovljani, tijekom podizanja majskog drveta.

        Na ovogodišnje podizanje majbana nije se odazvalo mnogo sumještana, ali članovi Češke besede općine Lipovljani vjeruju da idućih godina hoće. Damir SMETKO                         

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content