• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Češka beseda nastupila na folklornom festivalu u susjednoj BiH

Drugu godinu za redom, Češka beseda općine Lipovljani, nastupila je na Festivalu folklornog stvaralaštva u Bosanskoj Otoci, u susjednoj Bosni i Hercegovini. To je festival koji, u taj mali zapadnobosanski gradić na obalama Une, uz granicu s Hrvatskom, donosi tijekom srpnja, čari i posebnosti različitih kultura i tradicija, ali prije svega folklora i folklorne baštine.

        Organizatori Festivala folklornog stvaralaštva Bosanka Otoka, članovi su Kulturno umjetničkog društva ”Mladost”, a festival se održava na mjesnom stadionu, čije tribine popuni velik broj gledatelja. Mladi folkloraši KUD-a ”Mladost” iz Bosanske Otoke, u organizaciji folklornog festivala imaju podršku grada Bosanska Krupa i gradonačelnika Armina Halitovića, koji je otvorio i ovogodišnji, 22. Festival folklornog stvaralaštva.

        Nakon predstavljanja svih folklornih društava, koji nastupaju na Festivalu, ovogodišnji program otvorili su plesači Kulturnog društva Obrež, iz Središća na Dravi u Sloveniji. Oni su se predstavili plesovima istočne Štajerske. Uslijedio je nastup KUD-a Behar iz Tešanjke, koji su se predstavili koreografiranim Igrama iz istočne Bosne. Treći po redu nastupili su članovi glazbenog sastava i plesači Češke besede općine Lipovljani. U prvom izlazu na pozornicu otplesali su ples ‘Tato muj’.    

        Iz Hrvatske, na Festivalu folklornog stvaralaštva, Bosanska Otoka 2023., nastupilo je još i Kulturno umjetničko društvo Paklenica, iz Paklenice kod Novske. To društvo mladih plesača, koje vodi koreograf Vlado Žižak, a koji često nastupaju van Hrvatske, u Bosanskoj Otoci predstavilo se Plesovima iz Slavonije i običajima košnje žita u prvom nastupu, a u drugom su nastupili sa Bunjevačkim plesovima.

        Plesači Češke besede općine Lipovljani, u drugom izlasku otplesali su ples ”Vesničko moja milena”. Uz njih, na festivalu su još nastupili: KUD Karaula iz Karaule kod Travnika, AKUD M. Lukač iz Drvara i domaćini, članovi KUD-a Mladost, Bosanska Otoka, koji su se predstavili igrama iz Albanije.

        Članovi Češke besede općine Lipovljani jako su lijepo primljeni u Bosanskoj Otoci, odlično su izveli nastup na Festivalu u dva izlaženje, a dobili su dugi pljesak gledatelja na otvorenoj pozornici. Gostovanje u susjednoj BiH još jedan je u nizu zapaženih nastupa i prezentacije češke kulture i plesa, u izvođenju članova Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content