• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Transkarpatski akademski narodni zbor iz Užgoroda u Ukrajini u Lipovljanima, na Lipšovljanskim susretima ujedinio je sve sudionike, goste i posjetitelje u molitvi i porukama mira. Prvi put, u gotovo 50 godina održavanja, Lipovljanski su susreti održani dok se u Europi vodi rat.

„Mi u Hrvatskoj znamo što je pravedni rat i kako se brani Domovina. Suosjećamo s Ukrainom i narodima u Ukrajini, pridružujemo se vašim željama za mirom. Zahvalni smo što se u tim teškim okolnostima, neizvijesnosti i bojazni za svoje najmilije i Ukrajinu došli u Lipovljane. Vjerujem kako će u Ukrajini uskoro zavladati mir.“, poručio je Nikola Horvat prilikom prijema članica zbora. Naime, zbog rata u Lipovljanima su nastupile samo članice zbora. Muški članovi ostali su braniti Ukrajinu.

Voditeljica zbora Natalia Petiy-Potapchuk zahvalila je načelniku Općine. „Zahvaljujemo na toplom prijemu i dočeku. Na svakom koraku osjećamo izraze podrške, svih naroda u Lipovljanima i Hrvatskoj. To nas ohrabruje i daje nam snagu, jer i na ovaj način nastojimo doprinijeti ostvarenju mira u našoj domovini Ukrajini.“, rekla je voditeljia zbora iz Užgoroda.

Poruke podrške Ukrajini Vlade RH u središnjem programu u ime premijera prenio je ministar Marin Piletić. „Lipovljani su primjer kako se može i u najtežim trenucima i vjerujem da će i u ovim teškim trenucima kad bukti rad pobijediti zajedništvo i mir.“. Izraze podrške Ukrajini u ime predsjednika Sabora uputio je i Ivan Celjak, župan SMŽ.

Jednakost u različitosti ujedinila je Lipovljance katolike i grkokatolike na nedjeljnoj Misi za Ukrajinu u katoličkoj crkvi sv. Josipa. Misu su zajedno služili vlč. Tomislav Pavlović, župnik rimokatoličke župe sv. Josipa i o. Nikola Stupnjak župnik ukrajinske grkokatoličke župe Bezgrešnog začeća presv. Bogorodice u Lipovljanima.

Uz crkveni zbor župe sv. Josipa misu su pjevale i gošće iz Ukrajine. Na kraju mise Transkarpatski akademski narodni zaslužni zbor iz Užgoroda u Ukrajini izveo je kraći koncert. Misa i koncert bili su posebno emotivni te su sve svoje molitve za mir u Ukrajini prenijeli u pjesmu „Bože čuvaj, Ukrajinu.“.

Uz nastup svečanom mimohodu, u središnjem programu i na misi, zbor iz Ukrajine nastupio je trećeg dana susreta u Lipovljanima i u Piljenicama na priredbi „Ivanje u Piljenicama.“ Na svakom je nastupu bilo veselo unatoč teškim vremenima u Ukrajini uz prijateljsku podršku i ohrabrenje gostima iz Užgoroda.

Zakarpatski akademski narodni zaslužni zbor iz Užgoroda, jedini je u Ukrajini profesionalni zbor koji promovira i prikazuje ne samo ukrajinsku pjesmu i koreografsku kulturu, već i svih nacionalnih manjina koje odavna žive u Zakarpatskoj Ukrajini. U  repertoaru su starodavne ukrajinske, rusinske, slovačke, mađarske, češke, rumunjske, poljske i njemačke narodne pjesme i plesovi koji se prezentiraju kako u Ukrajini, tako i u inozemstvu.

Bogatstvo i ljepota tog različitog kulturnog nasljeđa ujedinjenog u vrhunskoj izvedbi zbora iz Užgoroda u Lipovljanima, mjestu susreta izazvale su snažne emocije u najvećoj zajedničkoj želji za mirom. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content