• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Bogat i raznovrstan sadržaj Dana slovačke kulture u Lipovljanima

Matica slovačka Lipovljani, Vijeće slovačke manjine općine Lipovljani i predstavnik slovačke manjine u Sisačko moslavačkoj županiji, pripremili su Dne slovenskej kultúry u Lipovl’anoch, odnosno Dane slovačke kulture u Lipovljanima. Održani su u petak i subotu, 20. i 21. listopada, a glavnom programu u subotu, bila je prisutna i Hana Kovačova, veleposlanica Slovačke u Hrvatskoj, kojoj je to bio prvi posjet Lipovljanima i pripadnicima slovačke manjine, od kako je krajem lipnju stupila na dužnosti veleposlanice.

        Mješoviti pjevački zbor ”Lira” pjesmom je otvorio Dane slovačke kulture, a sve goste i prisutne članove pozdravio je i zahvalio im se za dolazak Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Čestitke na aktivnom radu tijekom čitave godine, na očuvanju slovačkog jezika i kulture, na predstavljanju Lipovljana i na značajnom radu s djecom, članovima Matice slovačke uputio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

        Zadovoljstvo što je ponovo u Lipovljanima, i što može vidjeti kako se čuva slovačka tradicija, jezik i kultura, na početku Dana slovačke kulture u Lipovljanima 2023., izrazila je i Hana Kovačova, veleposlanica Slovačke u Hrvatskoj. To je njen prvi dolazak u Lipovljane, kao veleposlanice Slovačke Republike.

        Kao zahvalu za dolazak, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, poklonio je veleposlanici Hani Kovačovoj umjetničku sliku, i podsjetio da se programi ove godine održavaju u znaku obilježavanja 100. obljetnice osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima.

        Nakon zbora ”Lira”, slovačke pjesme zapjevala je i pjevačka skupina KUD-a ”Lipa”, a nakon njih prigodni program izveli su učenici osnovne škole koji uče slovački jezik. Ove školske godine slovački jezik uči 32 učenika, najviše od učenika koji uče manjinske jezike, a veliku pomoć i podršku pruža im Matica slovačka Lipovljani.

        Pri kraju programa posvećenog slovačkoj riječi i kulturi, zapjevala je i muška pjevačka skupina Matice slovačke iz Međurića, s kojom Matica slovačka iz Lipovljana ima stalnu suradnju tijekom godine, pa i niz zajedničkih nastupa. U pratnji muške pjevačke skupine bila je i glazbena skupina MS Međurić. Glazbeni program zaključio je Kristijan Sudra, solo izvedbama na gitari, a tijekom programa prikazivani su i video sadržaji u kojima je predstavljena kulturna baština Slovačke Republike.

         Članice i članovi Matice slovačke Lipovljani izložili su svoje rukotvorene i plodove jeseni, a Veleposlanstvo je predstavilo izložbu o 30 godina slovačkih postignuća, o misiji Slovačke u današnjem svijetu politike, kulture i sporta.

        Zajedničkim domjenkom i druženjem završili su Dani slovačke kulture u Lipovljanima, još jednom ponudivši bogat, i raznovrstan sadržaj vezan uz kulturnu baštinu i pisanu riječ Slovaka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content