• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zajedničkim druženjem i svečanim programom završeno obilježavanja blagdana sv. Ćirila i Metoda u Lipovljanima

Ovogodišnje obilježavanje državnog blagdana Slovaka i Čeha, Dana svetih Ćirila i Metoda, članovi Matice slovačke Lipovljani završili su u nedjelju, 7. srpnja. U dvorištu Slovačke etno kuće u Lipovljanima, priređen je glazbeni program, ugošćeni su sudionici pohoda ‘Po staza naših starih’, a na kraju je održana i Skupština Matice slovačka Lipovljani.

Veliko, prostrano dvorište Slovačke eno kuće, početkom srpnja uvijek rado napune potomci doseljenih Slovaka sa šireg lipovljanskog područja i njihovi gosti, tijekom obilježavanja njihovog vrlo važnog državnog blagdana, sv. Ćirila i Metoda. ‘Sveta braća’, kako se tumači, donijela su pismenost i kršćanstvo u Moravsku, što je važna prekretnica u razvoju Čeha, Slovaka i Moravaca kroz stoljeća.

Zato je i ovogodišnji blagdan ‘Svete braće’ lijepo i raznoliko obilježen u Lipovljanima. Lipovljanskim Slovacima i njihovim gostima zapjevali su članovi KUD-a ‘Lipa’ i Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, koji i inače izvode program slovačkih pjesama i plesova, a obilježavanju su se pridružili i članovi Češke besede općine Lipovljani, čija je pjevačka skupina otpjevala nekoliko čeških pjesama.

Ove godine, obilježavanju blagdana sv. Ćirila i Metoda, bili su prisutni i sudionici karavane gradišćanskih Hrvata, nazvana ‘Po staza naših starih’, koju organizira i vodi Franjo Pajrić iz Mađarske. Od Hrvatske Kostajnice, na granici s Bosnom, pa sve do Šenkvica i Mokrog Haja u Slovačkoj, u 10 dana, proći će putem kojim su prije gotovo 500 godina prolazili Hrvati, koji su izbjegli pred najezdom vojske turskog, ondašnjeg Otomaskog carstva, i nastanili se trajno na području zapadne Ugarske.

O djelovanju ‘Svete braće’ u Moravskoj, a posebno o razvoju glagoljice, prisutnim članovima i uzvanicima Matice slovačke govorio je Dragutin Pasarić, novinar i publicist iz Kutine. Tom prilikom donio je i natpis ‘Matica slovačka Lipovljani’ napisan glagoljicom, te se založio i za izučavanje i učenje pisanja glagoljice.

U ime Općine Lipovljani, okupljene članove Matice slovačke i njihove goste pozdravila je Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, zahvalila ih za jako vrijedan i uspješan rad i zaželjela i dalje dobru suradnju s drugim udrugama i Općinom Lipovljani.  

Članovi Matice slovačke Lipovljani, održali su i kratku godišnju Skupštinu na kojoj su usvojili izvješće o radu i financijskom poslovanju tijekom prošle godine, te rebalans financijskog plana za ovu godinu. U prošloj godini ostvarili su planirane projekte, za koje su ostvarili prihod veći od 160.000 kuna. Projekte su kandidirali, na nekoliko izvora financiranja, pa će ove godine, kako se očekuje ostvariti veći prihod od prošlogodišnjeg u izvršavanje pripremljenih projekata. Zato su na Skupštini usvojili izmjenu financijskog plana za ovu godinu, na respektabilnih 233.000 kuna, što je izuzetno uspješno za jednu udrugu građana.

Program u dvorištu, na otvorenom, odnosno pod šatorom, za blagdan sv. Ćirila i Metoda, u nedjelju, 7. srpnja, u Lipovljanima, bio je, na žalost, prekidan u nekoliko navrata kiše i lošeg vremena. Završio je ipak, uz pjesmu i tambure, te zajedničkim domjenkom i druženjem do kasnih večernjih sati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content