• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Uređen štagalj i dvorište Slovačke kuće u Lipovljanima

Jednu od posljednjih ovogodišnjih akcija na uređenju dvorišta i građevina na imanju Slovačke kuće u Lipovljanima održali su članovi Matice slovačke Lipovljani, u subotu, 7. studenog. Najviše posla napravljeno je na uređenju štaglja u kojem će se, vjerojatno čim dozvole epidemiološke mjere, održati i neki od kulturnih programa Matice slovačke. 

Na akciju uređenja objekata i dvorišta odazvalo se 10-tak članova, koji su u par sati pospremili dvorište i štagalj. U njemu su grupirane stvari i predmeti koji će, u konačnici, vjerodostojno prikazivati život u Lipovljanima početkom prošlog stoljeća. O prikupljenim predmetima pohvalno su se izrazili i muzejski stručnjaci, a najzanimljivije, i najvrijednije, za sada su originalna zaprežna kola i stolarska radionica.

S restauracije iz Zagreba u Slovačku kuću u Lipovljane vraćeno je nekoliko restauriranih i obnovljenih predmeta starih 100-njak godina. Restauriran je ormar, police, kolovrat i preslica, drvene lopate, kojima su se služili u domaćinstvu.

Lijepo vrijeme poslužilo je članove Matice slovačke Lipovljani da brzo i lako pospreme štagalj i dvorište. Zbog epidemioloških mjera na sprečavanju širenja covid-19 zaraze,  na akciji je sudjelovalo tek 10-tak članova, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Radili su Vlado Turas, Tomislav Hepner, Antun Tisaj, Zlatko Zeman, Zdravko Živković, Zlatko Dudaš, Željko Čiž, Krešimir Sudra, Mladen i Ivan Krajči, Kristijan Sudra i Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

Ovog ljeta, uz kuću je obnovljena i nadstrešnica, u kojoj je rekonstruirana i krušna peć, u kojoj bi uskoro mogli biti ispečeni i prvi komadi kruha. Na kraju akcije održavanja i uređenja imanja Slovačke kuće razgovaralo se o ostvarenom programu i planovima za iduću godinu. Ova 2020. godina, zbog pandemije koronavirusa nije bila godina pogodna za druženje i održavanja kulturne tradicije, ali radovi na obnovi, izgradnji i uređenju imanja Slovačke kuće tekli su prema planu, a tako žele nastaviti i iduće godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content