• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Ukrajinsko društvo ‘ Karpati’ održali Dan Tarasa Ševčenka u Lipovljanima

Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana održalo je u subotu, 27. lipnja, Dan sjećanja na Tarasa Ševčenka, najvećeg ukrajinskog pjesnika. Jednosatni program održan je na otvorenom u dvorištu domivke, uz podignuti spomenik Tarasu Ševčenku, tom ocu neovisne Ukrajine.

Ukrajinci u Lipovljanima, od početka organiziranja društva, gotovo 30 godina, svake godine obilježavaju Dan Tarasa Ševčenka. Obično to bude oko 9. ožujka, kad je rođendan tom pjesniku i osnivaču Ukrajine, no zbog strogih mjera zaštite od pandemije koronavirusa, ove godine obilježavanje Dana Tarasa Ševčenka, koje se planiralo održati uz program obilježavanja Dana općine Lipovljani, nije održano.

Tri mjeseca kasnije, program posvećen Ševčenku, uz male izmjene, ipak je održan, uz sve mjere zaštite, na otvorenome u dvorištu župnog stana.

Na programu KPDU ‘Karpata’, uz izvođače programa i članove društva bili su i gosti, a među njima, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani, župnik grkokatoličke župe sv. Ane, Igor Grahovac – Fedešin, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, te po prvi puta od kada je na službi u Hrvatskoj, Vasyl Kyrylych (Vasilj Kirilić), novoimenovani veleposlanik Ukrajine.

Program obilježavanja Dan Tarasa Ševčenka u Lipovljanima, započeo je polaganjem cvijeća ispred spomenika najvećem ukrajinskom pjesniku. Domaćin, Ivan Semenjuk, pozdravio je sve prisutne i najavio pjesme mješovitog pjevačkog zbora ‘Karpata’. Nakon otpjevanih pjesma, članice zbora recitirane su dvije Ševčenkove poeme.

O trenutnoj situaciji u Ukrajini i o povijesti njenih, danas okupiranih dijelova, kratko je govorio prof. Jevgenij Paščenko, koji je potom predstavio knjigu ‘Istočna Ukrajina – Donbas’. Na kraju predstavljanja knjigu je poklonio Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani, za fundus knjiga Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima.

Načelnik Nikola Horvat zahvalio je za poklon i čestitao na dosadašnjih 20 tiskanih knjiga o Ukrajini prof. Jevgeniju  Pašćenku. Pohvalio je i rad ‘Karpata’, te im čestitao na uvježbanom programu uz Dan Tarasa Ševčenka, zbog kratkog vremena, te na organizaciji programa prema trenutnim uvjetima zaštite od koronavirusa.

Prisutnim članovima ‘Karpata’ i njihovim gostima, na kraju je govorio i Vasilj Kirilić, veleposlanik Ukrajnine u Hrvatskoj. Bio je zadovoljan viđenim, izvedenim programom i radom društva, pa je zahvalio domaćinima na pozivu, poklonio simbolične darove i najavio dobru suradnju ubuduće.

Za sve izvođače i goste, nakon održanog programa, priređen je objed i druženje, a razgovaralo se o daljem radu društava, u uvjetima pojačane zaštite od pandemije koronavirusa, te o nastavku suradnje s ukrajinskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content