• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Slovačkoj etno kući održana prva ‘Noć muzeja’ u Lipovljanima

Po 15. puta u Hrvatskoj, a prvi puta u Lipovljanima, održana je ‘Noć muzeja’, u petak, 31. siječnja. U ovu kulturnu manifestaciju, u kojoj sudjeluje više stotina tisuća posjetitelja, na više od 100 lokacija u Hrvatskoj, Lipovljane je uključila Matica slovačka Lipovljani, organizirajući ‘Noć muzeja’ u svojoj, Slovačkoj etno kući.

‘Noć muzeja’ traje od 18 sati uvečer do jedan sat po ponoći, a u tih 7 sati muzeji su puni posjetitelja koji razgledavaju redovne muzejske postave, ili programe pripremljene baš za ovu kulturnu manifestaciju. Iako se prvi put priređivala, ‘Noć muzeja’ u Slovačkoj etno kući, u Željanskoj ulici u Lipovljanima, privukla je solidan broj posjetitelja, tijekom čitavog vremena održavanja.

Slovačka etno kuća, Matice slovačke Lipovljani, nije klasični muzej, već mjesto okupljanja Slovaka iz Lipovljana i okolice tijekom održavanja programa ove udruge. No, ona ima velik broj sadržaja koji joj daju i muzejsku vrijednost. Sam izgled kuće, vanjski, a posebno unutrašnji, u kojoj je ”zaustavljeno ono vrijeme” kad je u njoj prije stotinu godina živjela višečlana obitelj doseljenika iz Slovačke, predmeti koje je koristila, i način života kojim je živjela, zapravo je autentično i jedinstveno povijesno svjedočenje o životu iz tog razdoblja.

Opremljenost Slovačke etno kuće zbirkom uporabnih etno predmeta, mogli su vidjeti svi posjetitelji ‘Noći muzeja’. Domaćin je bio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, i pokretač organiziranja ‘Noći muzeja’ u Slovačkoj etno kući u Lipovljanima, u suradnji s članovima Upravnog odbora Matice slovačke. Osim razgledavanja kuće, posjetitelji ‘Noći muzeja’ u Lipovljanima, kojih je bilo preko 60, što je solidan broj za prvu ‘Noć muzeja’, poslušali su i dva predavanja priređena uz program razgledavanja Slovačke etno kuće.

O značaju Slovačke etno kuće za mlade naraštaje u lokalnoj zajednici, u kojoj ona postaje mjesto susretanja i kreativnih programa, nadahnuto je govorio Dragutin Pasarić, povjesničar i z Kutine, koji godinama prati rad Matice slovačke u Lipovljanima i u okviru svog rada u Matici hrvatskoj Kutina, zajednički surađuju u raznim kulturnim programima.

O dugogodišnjem radu na očuvanju slovačke materijalne kulturne baštine na lipovljanskom području i onom nađenom u Slovačkoj etno kući, prilikom kupnje tog objekta, prisutnima je govorio Josip Krajči, potkrijepivši predavanje video projekcijom dokumenata i fotografijama.

Posjetitelji ‘Noći muzeja’ u Lipovljanima, tijekom višesatne manifestacije, mogli su, još posebno, osjetiti sve mane i prednosti organiziranja nekadašnjih važnih događaja u obitelji, kad su se oni slavili u vlastitim kućama. Gosti i prijatelji smještani su po sobama, hodnicima, ostavama, pa čak i dvorišnim objektima, poput štaglja, koji je, također, za prvu ‘Noć muzeja’ bio otvoren i dostupan posjetiteljima, iako još nije uređen onako kako je planirano. Posjetitelji su počašćeni i fišom, koji ih je zagrijao u ovoj prohladnoj siječanjskoj noći, što većina muzeja ne radi, ali u prvoj organizaciji ‘Noći muzeja’ i to se dobro uklopilo.

‘Noć muzeja’ pokazao je da Lipovljani imaju šta pokazati svojim sumještanima, ali i posjetiteljima iz drugih sredina, samo treba nastaviti raditi na tom tragu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content