• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U do sada nezabilježenim, uvjetima epidemije koronavirusa Covid-19, i zajedničke borbe protiv širenja virusa, sa što manjim druženjem i socijalnim kontaktima, Gradska organizacija Crvenog križa Novska, održala je, planiranu i potrebnu, trodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Novskoj i Lipovljanima. Akcija je održana po napucima i mjerama Stožera civilne zaštite RH i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH.

Trećeg dana akcije, u srijedu, 1. travnja, akcija darivanja krvi održana je u Lipovljanima, u Vatrogasnom domu. Kako se i očekivalo, velik broj dobrovoljnih darivatelja krvi, ipak se nije odazvao na akciju, pa je od 11 do 15 sati, koliko je trajalo dobrovoljno darivanje, prikupljeno 25 doza krvi. To je tek malo više od trećine, koliko se obično prikupi u Lipovljanima, ali zbog prijeteće zaraze koronavirusom, i ovo je izuzetno dobar rezultat.

Velik broj dobrovoljnih darivatelja, koji su i došli u Vatrogasni dom u Lipovljanima nije dao krv zbog strogih preventivnih zdravstvenih uvjeta davanja. Naime, svakom se dobrovoljnom darivatelju krvi, pri zdravstvenom pregledu pred darivanje, mjerila temperatura, pa ako je bila i tek malo povišena, darivanje nije bilo moguće. Tako je odbijen znatan broj darivatelja, pa je prikupljeno 25 doza krvi.

Jednako tako bilo je i u Novskoj, gdje je u dva dana akcije prikupljeno 95 doza krvi, a u normalnim okolnostima tijekom takve akcije, prikupi se i više nego duplo veći broj doza krvi. U tri dana na akciju darivanja krvi odazvalo se ukupno 169 dobrovoljnih darivatelja, a 49 ih je odbijeno, pa je prikupljeno ukupno 120.

Baš zbog posebnih okolnosti epidemije, zahtjeva da se što manje osobe kreću van kuće, i osobne bojaznosti, Crveni križ Novska zahvaljuje svima koji su u ovakvim okolnostima darivali krv, ili željeli darivati, čime se još jednom dokazuje velika humanost naših građana.

Slijedeća redovna akcija dobrovoljnog darivanja krvi planirana je da će se održati u ponedjeljak i utorak, 29. i 30 lipnja u Novskoj, te u srijedu, 1. srpnja u Lipovljanima. Vjerujemo u normalnim uvjetima života i rada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content