• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

‘Noć muzeja’ održana i ove godine u ‘Slovačkoj etno kući’ u Lipovljanima

Matica slovačka Lipovljani, i ove je godine, po drugi put zaredom, bila organizator ‘Noći muzeja 2021.’, a mjesto održavanja bila je Slovačka etno kuća u Lipovljanima. Zbog provođenja mjera borbe protiv širenja zaraze coronavirusa, ‘Noć muzeja’ u čitavoj Hrvatskoj održana je virtualno, putem interneta, a tom načinu održavanja manifestacije prilagodila se i Matica slovačka.
‘Slovačka etno kuća’, osim digitalnih programa, u kojima su posjetitelji mogli vidjeti čime sve raspolaže ‘Slovački etno dom’ u Lipovljanima, bila je i mjesto okupljanja za manji dio organizatora ‘Noći muzeja’, članova i posjetitelja, ovog vrijednog projekta u koji je uloženo više 10 godina rada na obnovi i uređenju, ali i predstavljanju kulturne baštine doseljenih Slovaka u Lipovljanima.
Uključivanja u projekt 16. po redu ‘Noći muzeja’, putem mrežnih stranica, započelo je u 18 sati, u petak, 29. siječnja. U 19 sati za sve posjetitelje ovog slovačkog imanja u Željanskoj ulici, održano kratko predavanja. Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, prisutnima u štaglju ‘Slovačke etno kuća’ govorio je o radu Matice slovačke. Podsjetio je predmete pronađene kulturne baštine slovačke obitelji koja je tu živjela, te o aktivnostima i naporima da se ona zaštiti i predstavi javnosti kako autentični dio življenja u Lipovljanima početkom 20. stoljeća.
Puno je vremena i novca uloženo u uređenje ‘Slovačke etno kuće’. Zato će ubuduće, uz daljnji nastavak uređenja, Matica slovačka iz Lipovljana tražiti način i mogućnosti kako to očuvano bogatstvo ponuditi i drugima na razgledavanje i učenje o životu i kulturi lipovljanskih Slovaka. Svehrvatski projekt Hrvatskog muzejskog društva ‘Noć muzeja’, samo je jedna od mogućnosti.
Bez obzira na ovogodišnju digitalnu ‘Noć muzeja’, Maticu slovačku u Lipovljanima, u petak, 29. siječnja posjetio je i Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka RH, koji se i sam osvrnuo na teškoće u radu slovačkih Matica u Hrvatskoj u vremenu pandemije. Pohvalio je rad članova Matice slovačke Lipovljani, naglasio vrijedan i uredan rad, uvijek na vrijeme i u roku dostavljanje izvješća i projekata, što pokazuje i uključivanje u ‘Noć muzeja’, kao jedine slovačke Matice u Hrvatskoj u okviru Saveza Slovaka RH. Čestitao je članovima i čelništvu Matice slovačke Lipovljani na radu, aktivnostima i očuvanju slovačke kulturne baštine koju su sa sobom prije 100 i više godina u Hrvatsku donijeli doseljenici iz Slovačke.
Ovogodišnja ‘Noć muzeja’ u Lipovljanima, održana je tako kombinirano. Digitalno, putem interneta, ali i na samoj lokaciji slovačkog imanja, na kojemu se okupilo tek 20-tak članova Matice i njezinih gostiju, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Posjetiteljima su prikazane tri cjeline kulturne baštine, a posjetitelji su to mogli i osobno razgledati. Osim, Mirka Vavre, predsjednika Saveza Slovaka RH, ‘Slovačku etno kuću’ su tijekom ‘Noći muzeja’ obišle i djelatnice turističke agencije Rural eskape tours’, a čitav program podržala je i sufinancirala i Turistička zajednica općine Lipovljani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content