• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Nastavlja se obnova i uređenje županijske ceste kroz Kraljevu Veliku

Obnova kompletne županijske ceste kroz Kraljevu Veliku, koja je započela prošle godine, nastavit će se u jesen ove godinu u dužini od nova 2 kilometra. Ugovor o nastavku obnove i uređenja te prometnice, potpisan je u utorak, 30. srpnja u Lipovljanima.

Ugovor o zajedničkom financiranju radova na obnovi županijske ceste kroz Kraljevu Veliku, u omjeru pola-pola, potpisali su Stipo Šapina, ravnatelj Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke  županije i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

Potpisivanju ovog značajnog ugovora, vrijednog oko 1,2 milijuna kuna, prisustvovali su još Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, Josip Kovačević, vijećnik Općinskog vijeća i član Mjesnog odbora Kraljeva Velika, te Igor Hadžinski, komunalni redar općine Lipovljani.   

Prije samog potpisivanja ugovora, sve prisutne pozdravio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Tom prilikom, istaknuo je, da se nastavlja uređenje i obnova cesta na području općine Lipovljani u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Obnova asfaltnog kolnika, uređenje bankina i odvodnje, te postavljanja nove signalizacije na županijskim prometnicama provodi se po modelu zajedničkog financiranja ŽUC-a i Općine Lipovljani u odnosu 50:50 posto. To znači da će za nastavak obnove županijske ceste, kroz ostali dio Kraljeve Velike, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 milijuna kuna, svatko izdvojiti po 600.000 kuna.

Po tom modelu u zadnje 3 godine obnovljeno je više od 5 kilometara najoštećenijih županijskih cesta na području općine Lipovljani, u vrijednosti većoj od 3,5 milijuna kuna. Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, podsjetio je i da je prošle godine kroz Kraljevu Veliku već obnovljeno 1,5 kilometra županijske ceste kroz naselje i 800 metara između dva mosta na Pakri, koja je dionica ove ceste prema Piljenicama, bilo iznimno jako oštećena. Na kraju je zahvalio ravnatelju ŽUC-a Stipi Šapini i županu Ivi Žiniću koji podržavaju ovakav način uređenja oštećenih županijskih cesta na području općine Lipovljani.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipe Šapina naglasio je da na području općine Lipovljani ma 33,5 kilometara županijskih cesta i da bi po ovakvom modelu, uz već obnovljene dionice, za nekoliko godina mogle biti obnovljene sve dionice cesta. U Kraljevoj Velikoj obnovit će se 2 kilometra ceste, sa 2 sloja asfalta u ukupnoj debljini od 7 centimetara. Također je istaknuo da je završena sanacija jednog od dva mosta na Pakri, u vrijednosti od 60.000 kuna.

Župan Ivo Žinić, podržao je ovakav, zajednički model, uređenja i obnove županijskih cesta, ali i naglasio da tako nije u čitavoj županiji. Suradnja s Općinom Lipovljani je dobra, a radi se zajednički i na drugim projektima, poput energetski učinkovite obnove zgrade osnovne škole u Lipovljanima i uređenja kuhinje. Zajednički je zadatak, rekao je, raditi na poboljšanju uvjeta života svih stanovnika na području Općine Lipovljani i čitave županije.

Nakon obnove i uređenja županijske ceste Kraljeva Velika – Piljenice, na redu za obnovu je županijska cesta Lipovljani – Piljenice – Ilova. To je prometna cesta na pravcu prema Kutini, ali već vrlo oštećena cesta, na kojoj vozači mogu značajno oštetiti svoje vozilo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content