• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na munti u Kraljevoj Velikoj najviše je bilo pijevaca i pataka

U crkvi sv. Antuna u Kraljevoj Velikoj, u petak, 17. siječnja proslavljeno je još jedno Antunovo. Misno slavlje vodio je Ivan Rončević, kapelan župe sv. Luke iz Novske, uz suvoditelja Tomislava Pavlovića, župnika domaće, lipovljanske župe. Nakon misnog slavlja, u cintoru crkve, održana je tradicionalna munta životinja.

Životinje, koje su donesene na dar, po završetku misnog slavlja župnik Tomislav Pavlović blagoslovio je, kao i njihove darivatelje, nakon čega je započela još jedna munta, vrlo rijetki običaj javne licitacije darivanih životinja. Ove godine darivano je jedno prase i jedan zec, nekoliko pataka i 20-tak pijevaca i kokoši, pa javna licitacija nije dugo trajala.

Muntu, odnosno javnu licitaciju životinja, vodio je Joza Kovačević, od prošle godine i predsjednik Mjesnog odbora Kraljeva Velika, koji munta životinje nekoliko posljednjih godine. Kao i obično, izlicitirane cijene nisu velike, a sav prihod ide u korist i za uređenje crkve u Kraljevoj Velikoj. Tako se par pijevaca mogao kupiti za 40 ili 50 kuna, patke za 50 i 60 kuma, a tek je prase prodano za nešto više od 500 kuna.

Na žalost, svake godine je, čini se, sve manje životinja, ali i njihovih kupaca. Negativna kretanja u društvu, tako se ogledaju i na ovakvom, tradicijskom običaju.  Još samo prije 20-tak godina darivano je puno više životinja. Na munti se moglo kupiti više komada prasadi, janjci, guske, pure, kunići, ukrasni pjetlići … 

No, gašenjem poljoprivredne proizvodnje, zapuštanjem sela, iseljavanjem mladih i odlaskom u inozemstvo, u opasnost od nestanka dolaze i tradicije. Poput ove, munte u Kraljevoj Velikoj, vrlo rijetkog, ali korisnog i zanimljivog običaja obilježavanja blagdan sv. Antuna.

Sve hodočasnike, prisutne ovogodišnjem misnom slavlju u Kraljevoj Velikoj, žene su i ove godine počastile kolačima i kuhanim vinom, odnosno kuhanim čajem, pa su svi, koji su došli u Kraljevu Veliku mogli lijepo i zanimljivo provesti blagdan zimskog Antunova.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content