• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Misnim slavljem i radionicama Matica slovačka započela obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda

Matica slovačka Lipovljani već niz godina organizira obilježavanje jednog od najznačajnijih državnih praznika u Slovačkoj i Češkoj – Dan svetog Ćirila i Metoda, u spomen na svoje prosvjetitelje i vjeroučitelje. Ove godine blagdan ‘Svete braće’ obilježava se od petka, 5. do nedjelje, 7. srpnja, a u okviru tog obilježavanja očekuje se dolazak i nastup sudionika karavane ‘Po staza naših starih’, koju organiziraju hrvatske kulturne udruge iz Mađarske, Slovačke, Austrije i Hrvatske.

Na sam blagdan sv. Ćirila i Metoda, u petak, 5. srpnja obilježavanje je započelo svetom misom zadušnicom za ‘Svetu braću’ i za sve pokojne članove Matice slovačke Lipovljani, odnosno doseljenih slovačkih obitelji. Misno slavlje održano je u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, a predvodio ju je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Njemu su ministrirali i dva ministranta iz slovačkih obitelji u Lipovljanima, a na misi je bio prisutan i Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani.

Obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda, članovi Matice slovačke u Lipovljanima nastavili su u subotu, 6. srpnja. U dvorištu Slovačke etno kuće, u Željanskoj ulici u Lipovljanima, priređeno je druženje i radionice za najmlađe članove. Tako su najmlađi učili vesti tradicijske slovačke motive, učili su crtati, ali i slovačke dječje pjesme i igre. Istaknuti član Matice slovačke Lipovljani, Vlado Turas, s najmlađim članovima izrađivao je uporabne drvene predmete za domaćinstvo, u štaglju Slovačke etno kuće.

Nakon održanih radionica priređena je zakuska i zajedničko druženje, a obilježavanje blagdana i djela Ćirila i Metoda završit će u nedjelju, 7. srpnja, svečarskim programom kod Slovačke etno kuće.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content