• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Mimohod društava nacionalnih manjina po centru Lipovljana, najavio je svečano otvorenja ‘Lipovljanskih susreta 2019.’

Mimohodom 10 društava, koja su nastupila sa glazbenom, pjevačkom i plesačkom baštinom svoje nacionalne manjine, kroz centar Lipovljana, u subotu, 24. kolovoza započelo je svečano otvorenje ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, najveće manifestacije pripadnika  nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. ‘Susrete’ je otvorio Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, kao izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, pod čijim visokim pokroviteljstvom, su održani i ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’.

Nakon mimohoda kroz centar Lipovljana, raspjevana kolona pripadnika društava nacionalnih manjina, posložila se pred glavnu pozornicu ‘Lipovljanskih susreta’. S nje su zapjevali članovi zbora ‘Lira’, a sve goste i izvođače programa pozdravio je domaćin, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik ‘Lipovljanskih susreta’. Podsjetio je da su ‘Susreti’ započeli još1974. godina, a nakon prekida u vrijeme domovinskog rata i poraća, da su obnovljeni 2010. godine, pa se ove godine po 10. puta organiziraju. Izrazio je ponos i sreću što je tradicija ‘Lipovljanskih susreta’ nastavljena i zaželio svim ugodan boravak u Lipovljanima.

Ove godine su u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta’ održani i Dani šumara Hrvatske, odnosno12. državno natjecanje šumarskih radnika sjekača, pa je u ime Hrvatskih šuma, sve posjetitelje Dana šumara i ‘Lipovljanskih susreta’ pozdravio je Ante Sabljić, član Uprave.

O važnosti i tradiciji ‘Lipovljanskih susreta’, njegovanju kulture, kulturne baštine nacionalnih manjina i zajedničkog života, s pozornice ‘Lipovljanskih susreta’ govorio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. O razvoju i kvalitetnom životu jednakom za sve stanovnike Hrvatske, govorio je i Krešimir Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i saborski zastupnik.

Kratkim obraćanjem, u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice i ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, čiji je izaslanik bio, manifestaciju je svečano otvorio Iov Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Nakon mimohoda i svečanog otvorenja, ‘Lipovljanski susreti 2019.’ nastavljeni su izvođenjem kulturnog programa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content