• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

HUMANITARNA AKCIJA „ČAROLIJA IMITACIJE“ – urnebesna komedija Denisa Bašića

Humanitarna akcija Općine Lipovljani, pod  geslom „SMIJEHOM PROTIV TUGE“, zajednički je projekt, osmišljen u svrhu prikupljanja pomoći za stambeno zbrinjavanje obitelji Knobloch, sve teže pokretne Smilje i njezino dvoje malodobne djece, u Lipovljanima.

Podsjetimo, Smilju (42) i njezinu djecu, desetogodišnju Ane i sedmogodišnjeg Ivana, život nimalo ne mazi. Smilja je zbog cerebralne paralize koja joj se pogoršava, praktički zatočena na katu unajmljene kuće te rijetko može sići niz stepenice kojih do stana ima 20-ak. Zbog toga je Ane preselila kod svoje tete Snježane i njene obitelji u Lipovljane i tu pohađa osnovnu školu, daleko od brata i majke.

Smilja i sin Ivan ostali su živjeti u unajmljenom stanu u kojem je, unatoč peći na drva, hladnije nego vani, a umjesto slika na njihovim zidovima, fleke od vlage. Pokojni suprug Ante, Smilja i njihovo dvoje djece oduvijek su živjeli skromno, ali im je život bio lakši dok su svi bili na okupu. Nažalost, on je pod velikim pritiskom teške obiteljske situacije, prije 8 mjeseci počinio samoubojstvo. Od tada ostale su samo fotografije i uspomene, a život bez Ante nezamislivo teži.

Sve ovo jako je pogodilo Smiljinu šogoricu iz Lipovljana, Snježanu Čavlović, koja nije željela prepustit Smilju i djecu slučaju, te je potražila pomoć putem medija, kako bi pokušala prikupit dovoljno novaca za kupnju bilo kakve kućice u blizini svoje u Lipovljanima, kako bi mogla svakodnevno obilaziti Smilju i djecu, brinuti o njima, osigurati im dostojan život i bolju budućnost. Od tada pokrenula se lavina pomoći dobrih ljudi i sve ide na bolje.

Kako bi dodatno pomogli u ovoj teškoj obiteljskoj situaciji, Općina Lipovljani i njezin načelnik Nikola Horvat također su iskazali spremnost da sukladno svojim ovlastima i mogućnostima pomognu pri kupnji kuće i dovođenju obitelji Knobloch u Lipovljane. Uz nekoliko telefonskih razgovora i sastanaka sa obitelji Čavlović, načelnik Horvat bio je na sastanku i u Lipiku kod gradonačelnika Vinka Kasane kako bi se pobliže upoznao sa cijelom situacijom, s obzirom da je unajmljeni stan u kojem se trenutno nalazi Smilja na području grada Lipika. A nakon toga kontaktirao je i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, g. Nikolu Mažara, koji je također upoznat sa ovom situacijom i koji je iskazao spremnost i mogućnost da Središnji državni ured također sudjeluje u izgradnji nove kuće ili obnovi stare kuće koja se planira kupiti od prikupljenih sredstava.

Nakon svega, kao prvi korak pripomoći, načelnik Nikola Horvat, zajedno sa svojim suradnicima, organizirao je humanitarnu akciju u Društvenom domu Lipovljani, koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. godine, s početkom u 19:30 sati., gdje će poznati hrvatski komičar i imitator Denis Bašić sve prisutne dobrano nasmijati svojim nastupom pod nazivom „ČAROLIJA IMITACIJE“, imitirajući kroz osmišljeni skeč Franju Tuđmana, Stipu Mesića, umirovljenog generala Rojsa, Gorana Milića, Čiru Blaževića, Tita. Ulaz će biti za sve gledatelje besplatan, dok će se na ulazu u posebnu kutiju prikupljati dobrovoljni prilozi, koji će se odmah nakon predstave uručiti Smilji  i javno objaviti iznos prikupljenih sredstava.

Nakon što se ispuni prvi cilj i prikupi dovoljno sredstava, kupi kuća u Lipovljanima, te nakon što Smilja, Ane i Ivan postanu mještani Općine Lipovljani, načelnik Nikola Horvat obećao je i dodatno financijski pomoći.

U nekoliko dosadašnjih koordinacija, čelništvo Općine Lipovljani izrazilo je kako će učiniti sve da „naši“ budući Lipovljanci imaju dostojan i sretan život koji svakako zaslužuju. „Ovo je situacija koja može zadesiti bilo koga od nas i naša je moralna i ljudska odgovornost pomoći u ovakvoj situaciji. Prije svega zbog ova dva mala anđela koja zaslužuju sretan život, ali isto tako i zbog njihovog anđela čuvara, gospođe Smilje, koja unatoč teškoj bolesti i još težoj životnoj situaciji nije klonula duhom“ – izjavio je Nikola Horvat.

Načelnik obitelj Knobloch već smatra svojim sumještanima i zahvaljuje svima koji su donirali svoj prilog, a posebno i obitelji Čavlović koja je pokrenula cijelu ovu priču.

Ovim putem pozivamo sve sumještane da se odazovu humanitarnoj predstavi, za koju će biti još nekoliko najava, da daruju svoj dobrovoljni prilog, te da uz sat vremena čistog smijeha obitelji Knobloch daruju osmijeh, sretnu budućnost i nadu u bolje sutra.

Petak, 28.02.2020. u 19:30 sati, Društveni dom Lipovljani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content