• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dio bogatstva svoje kulture u Lipovljanima pokazali Slovaci, Rusini, Mađari, Ukrajinci, Česi, Romi, Srbi i slovački Hrvati

Nakon otvorenja ‘Lipovljanskih susreta 2019.’ započeo je središnji program manifestacije na kojoj društva i udruge, brojnim okupljenim posjetiteljima, predstavljaju tradicijsku baštinu svojih predaka, doseljenih iz svih strana europskog kontinenta u Hrvatsku, a sačuvanu generacijama kroz glazbu, ples i pjesmu.

U ime domaćina, pozdravnu pjesmu izveli su članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, koji radi pod stručnim vodstvom profesora glazbe Franje Rodića. Četveroglasno izvode duhovne i svjetovne pjesme na hrvatskom, slovačkom, latinskom, engleskom i češkom jeziku.

Ostvaruju lijepu suradnju sa svim udrugama općine Lipovljani, ponosni su na partnerski odnos s Maticom slovačkom Lipovljani, sudionici su smotre slovačke pjesme ‘Ked se ruža rozvijala’. Članovi zbora predstavili su se pjesmom ‘E, lipo ti je’. Pjesmu je uglazbio i za zbor prilagodio prof. Franjo Rodić, koji je ujedno voditelj i dirigent zbora.

Nakon zbora, na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’ zaplesali su članovi ‘Lipe’, kulturno umjetničkog društva iz Lipovljana, koja je osnovana 1921. godine, i u kojoj su nekad, zajedno, najprije pjevali, a potom svirali i plesali pripadnici svih doseljenih naroda na lipovljansko područje. Kroz društvo je prošlo stotine mlađih i starijih osoba, a vezala ih je ljubav prema kulturnoj baštini, običajima, pjesmi i plesu svih naroda koji su svoj dom našli u pitomom slavonskom selu Lipovljanima.

Danas KUD ‘Lipa’ broji 60 aktivnih članova raznog dobnog uzrasta. Tijekom godine ostvare oko 30 nastupa u Hrvatskoj i van granica naše domovine. Ponosni su na partnerski odnos s Maticom slovačkom Lipovljani. Zahvaljujući toj suradnji ostvarili su niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Slovačkoj. Na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ otplesali su pjesme i plesove Lipovljana i lipovljanskog  kraja, pod vodstvom Tihomira Krmeka, stručnog koreografa.

Čast da se prvi, od prisutnih društava nacionalnih manjina, predstave posjetiteljima ‘Susreta’, dobili su članovi Matice slovačke ‘Kukučin-Kuntarić’ iz Jakšića. Oni 12 godina okupljaju potomke Slovaka i njihove prijatelje u Požeško-slavonskoj županiji, broje 180 članova, od kojih je pedeset uključeno u folklornu i glazbenu aktivnost. Članovi Matice slovačke iz Jakšića njeguju slovačku kulturu, pjesmu i ples.

Ostvarili su brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, četiri puta nastupili na folklornim manifestacijama u Slovačkoj. Organizatori su folklorno zabavne manifestacije u Rajsovcu ‘Slovaci Slovacima’. U Lipovljanima su se predstaviti ‘Horehonskym dupakom’. Voditeljice pjesme i plesa su Dora Koščević i Silvija Kovačić, a glazbenu skupinu vode Antun Kovačić, Marijan Grubišić i Kristinka Vrba .

Nakon pet godina, na ‘Lipovljanske susrete’, svoju nacionalnu manjinu Rusine došli su predstaviti članovi KUD-a Joakim Hardi iz Petrovaca. Osnovani su 1926. godine, a KUD počinje s radom krajem 1950. godine sa 180 zainteresiranih članova. Pradomovina Rusina ostavlja dubok trag u razvoju njihovog folklora. Djeluju u šest skupina, a suorganizatori su kulturne manifestacije Rusina RH – ‘Petrovačko zvono’ koje se svake godine održava u Petrovcima, pokraj Vukovara.

Društvo je odlikovano raznim priznanjima i zahvalnicama, a na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’ predstavili su se plesom ‘Petrovski tancoše njalkoše’. Voditelj folklorne skupine je prof. Zvonko Kostelnik. Voditelj glazbene skupine je Renato Mikloš.

Puni brzog ritma i temperamenta, posjetiteljima ‘Lipovljanskih susreta’ potom su zaigrali članovi Mađarskog kulturno umjetničko društvo ‘Darda’ iz Darde. Osnovani su 2006. godine s ciljem očuvanja mađarske kulturne baštine i tradicije na području općine Darda. Rade u četiri sekcije, broje 50 članova. Već nekoliko godina organiziraju Susret mađarskih zborova u RH, tradiciju postavljanja i rušenja majbana, te Smotru mađarskog folklora.

Plesovi regije Satmara, sjeveroistočna regija u Mađarskoj, imaju prepoznatljiv karakter brzog čardaša, uz pratnju vokalne izvedbe plesača, te virtuoznu prateću glazbu, a upravo s njima su se predstavili na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’. Voditelj skupine je Kristian Boni.

Ukrajinsku zajednicu RH na ‘Lipovljanskim susretima 2019.’ predstavljalo je Ukrajinsko društvo iz Lipovljana. KPD Ukrajinaca ‘Karpati’ osnovano je 1992. godine s ciljem očuvanja ukrajinske kulture koju ponosno pokazuju u Lipovljanima, diljem Hrvatske i u dijelu europskih država. Rade u dvije skupine; mlađa folklorna i pjevačka skupina. Izučavaju ukrajinski jezik po modelu C pri osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima. Mlađa folklorna skupina broji 30-tak djece raznog dobnog uzrasta, rade pod stručnim vodstvom Mirka Fedaka.

Kozačok je dio poznate ukrajinske nacionalne baštine i folkloristike, teži ples za plesače, jer ima brzinu i veseli ritam, pleše se u parovima, a važna je u njemu i vještina improvizacije. Baš Kozačok vježbaju i izvode nekoliko zadnjih godina, a kako su plesači stasali, određeni su u Ukrajinskoj zajednici da Kozačok izvedu pred domaćim gledateljima na ‘Lipovljanskim susretima’, manifestaciji nacionalnih manjina RH.

Češka beseda Prekopakra kraj Pakraca osnovana je 1907. godine kao peta takva u svijetu, a prva u jednom selu. Osnovali su je potomci prvih doseljenika iz raznih krajeva Češke, koji su se uglavnom bavili raznim obrtima. Njeguju folklor iz raznih krajeva Češke, pjesmu i ples.

Kroz četiri sekcije njeguju pjesmu, ples, tradiciju i običaje svojih predaka. Ples ‘Bjeta’ izvorni je ples iz južne Češke, koreografiju je postavila Dana Stakorova, uz pratnju glazbene skupine, koju vodi Alojz Huška, članovi Češke besede iz Prekopakre izveli su ples ‘Bjeta’ na ‘Susretima’.

Romsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, na ‘Lipovljanskim susretima 2019.’ predstavljalo je ‘Romsko kulturno umjetničko društvo Darda’. Osnovani su 2002. godine, i prvo su registrirano kulturno umjetničko društvo na području istočne Hrvatske. Osnovni cilj im je njegovanje kulture i tradicije baranjskih, ali i ostalih Roma. Djeluje na promoviranju kulturnih običaja te svrsishodnom korištenju slobodnog vremena mladih i djece.

Okuplja 60 aktivnih članova, djeluje kroz dvije folklorne sekcije. Društvo djeluje uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Općine Darda i Osječko-baranjske županije. Starija, ženska plesna skupina gledateljima ‘Lipovljanskih susreta’ predstavila se je ‘Spletom romskih plesova’, a otplesale su ga, tradicijski, bosih nogu. Voditeljica i koreografkinja je Elizabet Takač.

Ansambl narodnih igara SKD ‘Prosvjeta’ iz Vukovara, s vrlo živim plesovima, zatvorio je ovogodišnje predstavljanje društava nacionalnih manjina iz Hrvatske, na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’. Osnovan je 2001. godine. Odlukom Glavnog odbora SKD ‘Prosvjeta’ 2008. ansambl se imenuje za reprezentativni ansambl Srba u Hrvatskoj ispred krovne organizacije SKD ‘Prosvjeta’ Zagreb. Ansambl iz Vukovara spada u red najnagrađivanijeg ansambla.

U svom sastavu okuplja igrače i muzičare cijelog područja Slavonije i Baranje. Posjetiteljima  ‘Lipovljanskih susreta’ predstavili su se ‘Prolećnim igrama iz Crnorečja.’ Voditelj folklorne skupine je Dalibor Milovančević,  a voditelj glazbene skupine Zoran Bogdanović.

Na kraju središnjeg kulturno-umjetničkog programa društava nacionalnih manjina, posjetiteljima ‘Lipovljanskih susreta 2019.’ predstavili su se potomci Hrvata koji danas žive u Slovačkoj. Oni među Slovacima, Česima, Mađarima i zajedno s Gradiščanskim Hrvatima čuvaju hrvatsku riječ, hrvatske običaje i tradicijsku baštinu svojih predaka, koji su prije 500-tinjak godina izbjegli u zapadnu Ugarsku.

Amaterski tamburaški orkestar Konjic, Hrvatskog kulturnog saveza Slovačke, osnovan je 2012. godine, broji 22 člana, rade u dvije skupine. Glazbeni program koji izvode sastoji se od skladbi folklora do klasične glazbe. Voditelji su Jurica Macsz i Radoslav Janković.

Zajedno s njima, iz Slovačke je doputovala ‘Dičja folklorna grupa Ljuljanka’, osnovana je 2011. godine, a broji 20 članova. Izvodi hrvatske pjesme i plesove, a voditeljice su Marina Komendova i Marcela Škodlerova.

Tamburaški orkestar Konjic i Dičja folklorna grupa Ljuljanka  predstavljaju Hrvate iz Slovačke na raznim manifestacijama i festivalima diljem Slovačke, Hrvatske i Mađarske. U Lipovljanima su se predstaviti izvedbama ‘Od onda smo mi’ (neslužbena himna Hrvata u Slovačkoj), Jazz Suite no 2, glazba Dimitrija Dimitrijevića Šostakovića, ‘Gradišće okolo Puile’,  narodna pjesma, ‘Jandrofsko kolo’ i u zajedničkom nastupu pjesmu ‘U san mi dođu tambure’.

Zadnji nastupi na ovogodišnjem središnjem programu manifestacije nacionalnih manjina Hrvatske u Lipovljanima, ‘praćeni’ su laganom kišom, no publika i izvođači programa nisu puno marili za to. Program je izveden u cijelosti, a gledatelji su sve izvođače nagradili dugim pljeskom.

Uz ‘Odu radosti’, program društava nacionalnih manjina na ‘Lipovljanskim susretima 2019.’, završen je uz lijep vatromet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content