• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Članovi ‘Lire’ i ‘Karpata’ otvorili koncert ‘Božićnih pjesama’ u zagrebačkoj katedrali

Kao članovi Matice slovačke Lipovljani, pjevači Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, prvi su zapjevali, i tako svečano otvorili, ovogodišnji koncert Božićni pjesama nacionalnih manjina grada Zagreba. Kao i niz godina do sada, koncert na kojem se izvode božićne pjesme drugih naroda, održan je u zagrebačkoj katedrali, u srijedu, 8. siječnja navečer, a sudjelovalo je 6 zborova, od čega dva iz Lipovljana, a ostala četiri iz Zagreba i okolice.

Pred oltarom zagrebačke katedrale, i pred posjetiteljima koji su ispunili sva sjedeća mjestima u klupama katedrale, članovi zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, otpjevali su dvije božićne pjesme na slovačkom jeziku. Pod ravnanjem prof. Franje Rodića, zbor ‘Lira’ i Matica slovačka Lipovljani predstavili su se pjesmama ‘Buvaj, moj Ježiško’ ( ‘Budi moj Isuse’) i ‘Plesajte všetci l’udia’ (Plešite svi ljudi’).

Odmah nakon nastupa zbora ‘Lira’, pred oltar su izašli članovi mješovitog pjevačkog zbora Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’, iz Lipovljana, koji su za posjetitelje otpjevali dvije ukrajinske svečane božićne pjesme ‘Na nebi zirka’ (‘Na nebo pogledajte’) i Tre slavni care’ (Tri slavna kralja’) . Zbor vodi, i instrumentalno ih prati Marija Poljak, članica društva.

Na koncert Božićnih pjesama u zagrebačkoj katedrali nastupili su još Deutscher Sängerchor Zagreb, Hor sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu i Mješoviti pjevački zbor ‘Slovenski dom Zagreb’, u ime svojih nacionalnih manjina.

Na kraju ovogodišnjeg koncerta Božićnih pjesama u zagrebačkoj katedrali, zasvirali su i zapjevali članovi Hrvatskog prosvjetnog kulturnog društva ‘Bosiljak’ iz Čučerja, koji su otpjevali ‘Dvanajsta je sad vura’ i ‘O kakva to svetost’. Njima su se potom pridružili i svi zborovi ovogodišnjeg koncerta, pa je svaki zbor na jeziku svoje nacionalne manjine, otpjevao još po stih božićne pjesme ‘Tiha noć’, a onda su svi zajedno zapjevali i ‘Narodi nam se..’

Završetak koncerta izveden je uz pratnju tamburaša društva iz Čučerja i pod ravnanjem njihovog dirigenta Ambrozija Puškarića.

Ovogodišnjem koncertu Božićnih pjesama u zagrebačkoj katedrali bio je prisutan i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ‘Karpati’ Lipovljani, zajedno s pripadnicima slovačke i ukrajinske nacionalne manjine koji žive u Zagreba i predstavnicima ukrajinskog veleposlanstva u Zagrebu. Koncertu je prisustvovao i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, a o tradiciji Božićnih koncerata društava nacionalnih manjina iz Zagreba govorio je, na početku koncerta, Juraj Bahnik, jedan od organizatora ovogodišnjeg koncerta.

Nakon jednosatnog, lijepog i raznovrsnog nastupa u katedrali, članovi pjevačkih zborova nastavili su se družiti u prostoru Mađarskog instituta na zagrebačkom Europskom trgu. Članovi ‘Lire’ i ‘Karpata’ mogu biti zadovoljni i ponosni nastupom u zagrebačkoj katedrali, svojim prvim nastupom u novoj, 2020. godini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content