• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Blagoslovljeno novo groblje u Piljenicama, u čiju je izgradnju uloženo gotovo milijun kuna

Na crkveni blagdan sv. Ivana Krstitelja, u srijedu, 24. lipnja, vjernici iz Piljenica i njihovi gosti, prisustvovali su iznimno rijetkom događaju, posveti novog groblja u Piljenicama, čime je riješen višegodišnji problem oko ukopa preminulih stanovnika Piljenica. Novo groblje gradilo se nekoliko godina, potpuno je opremljeno i uređeno, a vrijednost izgradnje iznosi gotovo milijun kuna, koje je Općina Lipovljani uložila u ovo groblje, uz sufinanciranje sredstvima europskog fonda i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Novo groblje posvetio je Milan Vidaković, župnik župe sv. Luka iz Novske i izaslanik požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji ima crkvene ovlasti posvetu novog groblja, uz nazočnost lipovljanskog župnika Tomislava Pavlovića i Josipa Pendžića, župnika iz župe Rajić. Posveti groblja prisustvovao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u čijem je mandatu završena izgradnja i uređenje novog groblja u Piljenicama, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, Željko Lenart, saborski zastupnik iz Kutine, koji je pripomogao u rješavanju sufinanciranja projekata oko izgradnje i uređenja ovog groblja, općinski vijećnici, članovi mjesnog odbora Piljenice, crkveni pjevački zbor, te Davor Živković, direktor ‘Lipkom servisa’, općinskog komunalnog poduzeća sa djelatnicima, koji će dalje voditi brigu o novom groblju.

Prije 15-tak godina ozbiljno se u Piljenicama pojavila potreba proširenja dosadašnjeg groblja, koje je formirano uz kapelu sv. Ivana, u centru Piljenica. Kako se tada, sa susjedima uz dosadašnje groblje, nije moglo dogovoriti o proširenju groblja na njihove neizgrađene parcele, jedino rješenje bilo je formiranje novog groblja. Kupnjom zemljišta, i ishođenjem potrebnih dozvola, izgradnju novog groblja u Piljenicama pokrenuo je bivši načelnik općine Lipovljani Mario Ribar, u suglasnosti s mještanima Piljenica. Uređenje je teklo niz godina, kako su se otvarale mogućnosti financijske potpore. Groblje je potpuno opremljeno i spremno za prve ukope, a posljednje što je izgrađeno, tijekom ovog mjeseca, je središnji križ, pred kojim je groblje i posvećeno.

Nakon održane svete mise u kapelici sv. Ivana, vjerničkom procesijom došlo se, u srijedu, 24. lipnja do novog groblja, gdje su uslijedile molitve, propisani crkveni obredi, i blagoslov novog groblja.    -Sada novo groblje ima crkvenu dozvolu da se na njemu mogu ukapati preminuli – naglasio je na kraju obreda posvete novog groblja u Piljenicama, lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

I Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, zahvalio je svima koji su pripomogli da se izgradi groblje koje će stanovnicima Piljenica omogućiti dostojanstven ukop i spomen za više od stotinu godina, te svima koji su došli na ovaj povijesni događaj – posvetu novog groblja.

Željko Lenart, saborski zastupnik, pohvalio je općinsko čelništvo Općine Lipovljani, na čelu s načelnikom Nikolom Horvatom, pohvalio je njihov rad i zalaganje za rješavanje svih potreba stanovnika koji žive na području općine Lipovljani i zaželio da općina Lipovljani bude najbolja općina u Hrvatskoj. Obred posvete novog groblja u Piljenicama završio je čitanjem povelje koja je ugrađena u temelj centralnog križa na novom groblju u Piljenicama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content