• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Blagdan Antunova u Kraljevoj Velikoj proslavljen na otvorenom

U Kraljevoj Velikoj se tradicionalno obilježava blagdan sv. Antuna jer je crkva posvećena tom narodnom svecu i zaštitniku djece i bolesnih. U subotu, 13. lipnja održano je vjerničko slavlje, a od ostalog programa, koji je uvijek u lipnju bio bogat, održan je samo malonogometni memorijalni turnir, zbog mjera zaštite od koronavirusa koje su na snazi.

Pred velikim brojem vjernika, svečanu svetu misu na Antunovo,  u cintoru kraljevčanske crkve služio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Nadahnuto je govorio o svetom Antunu, koji je krenuo za Bogom i njegovim učenjem, a mogao je lagodno živjeti u svojoj imućnoj obitelji. Tijekom mise, podijeljeni su, i blagoslovljeni ljiljani, cvjetovi koji su simbol sv. Antuna, za djecu i njihove majke prisutne na misi.

Poslije misnog slavlja održana je također, tradicionalna, munta, javna prodaja darovanih životinja na čast sv. Antuna. Ove godine vjernici su svom zaštitniku darovali su tri janjca, dva praseta, jedan kozlić, par kunića i pataka, nekoliko pari pijevaca i kokoši, te 10 kilograma meda. Sve to, uspješno je, na munti, prodao Josip Kovačević, voditelj munte i predsjednik mjesnog odbora Kraljeva Velika.

Žene Kraljeve Velike i mjesni odbor, i ove su godine, hodočasnike kojih je bio velik broj, počastili kolačima, vodom i svježim napicima, a mnogi su završili i na ručku kod rodbine i prijatelja u Kraljevoj Velikoj.

U popodnevnim satima, na malonogometnom igralištu na Urjama, skromno je održan memorijalni turnir posvećen Antunu Neduku Doku, koji je prije nekoliko godina preminuo na jednom malonogometnom turniru za Antunovo, u svojoj Kraljevoj Velikoj.  Zbog mjera zaštite od koronavirusa okupile su se tek četiri malonogometne ekipe. U međusobnim utakmica ekipa plavih ostvarila je najbolji rezultat, a priznanje za sudjelovanju na turniru dobili su svi sudionici, koje je podijelila Ivana Kokolek, tajnica NK ‘Stari Grad’ iz Kraljeve Velike, organizator turnira.

Ostali program za ovogodišnje Antunovo u Kraljevoj Velikoj je izostavljen zbog poštivanja mjera zaštite od koronavirusa.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content