• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Znanstveno stručni radovi VII Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima

  Uz obilježavanje Dana Općine Lipovljani, ali i rođendana Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i pisca, održani su 7. po redu ‘Dani Josipa Kozarca’, čija je tema ove godine bila: ‘Josip Kozarac: književnik i prirodoslovac – naš suvremenik’.

Nakon uvodnih, pozdravnih obraćanja, znanstveno stručni skup, u petak, 15. ožujka, otvorila je prof. dr.sc. Ljiljana Kolenić, inače rođena Lipovljanka, koja je izlagala na temu: ‘Slavonska šuma – gramatički pristup’. U izlaganju je govorila o Kozarčevoj najčitanijoj pripovijetki, izvrsnom kratkom djelu u kojem se on direktno obraća čitatelju, što je antologijsko djelo hrvatske književnosti. 

Prof.dr.sc. Zlata Šundalić nastavila je stručna izlaganja na temu: ‘O životinjama u djelu Josipa Kozarca’. U svojim pripovijetkama on piše ili spominje i velik broj životinja, a najčešće se spominje konj.

Na temu; ‘Ženski likovi u dramskim tekstovima Josipa Kozarca Turci u Karlovcu, Tuna Bunjavilo, te Tartufov unuk’ izlaganje je održala doc.dr.sc. Marica Liović.

Stručni prikaz koji povezuje Josipa Kozarca i kao pisca, i kao šumara, održala je doc.dr.sc. Silvija Ćurak na temu: ‘Pogled u jezik Šumarskog lista za vrijeme Kozarčeva uredništva’, a predavanje je bilo vrlo zanimljivo i za prisutne šumare, jer Šumarski list izlazi i u naše vrijeme.

U drugom dijelu znanstvenog skupa na temu: ‘Josip Kozarac: književnik i prirodoslovac – naš suvremenik’, vrlo zanimljivo predavanje održala je dr.sc. Anica Bilić, HAZU – centar za znanstveni rad Vinkovci, koja je govorila o: ‘Svijetu bez vremena i društvu bez oca u novelistici Josipa Kozarca’.

Dr.sc. Tatjana Tkalčec, iz Instituta za arheologiju Republike Hrvatske pripremila je izlaganje o tome kriju li slavonske šume na lokalitetu Veliki Zdenci-Crni lug ostatke povijesne utvrde Castrum izdench?

Da stručni skup ne prođe bez tema iz šumarstva, Prof.dr.sc Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta iz Zagreba pripremio je prikaz knjige:  ‘Prof.dr.sc. Branimir Prpić -Ekologija šuma i šumarstvo’ s naglaskom na poveznicu rada pokojnog profesora Branimira Prpića s radom Josipa Kozarca.

Na ovogodišnjem stručnom skupu sudjelovao je i Park prirode Lonjsko polje. Maja Sabljak, mag.ing.silv govorila je o praćenju stanja strogo zaštićenih vrsta ptica nizinskih šumskih ekosustava. Govorila je o praćenju orla štekavca i crne rode na području Lonjskog polja te načinima njihove zaštite.

Na kraju stručnog skupa održana je i prezentacije radova na temu djela Josipa Kozarca, a koje pripremaju studenti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Matej Magdika i Filip Gabrić obradili su temu ‘Drugi u kratkim proznim djelima Josipa Kozarca’, a Marijana Bošnjak, Milan Strahinić i Ivana Thür obradili su na terenskom istraživanju temu ‘Pozdravi danas i u vrijeme Josipa Kozarca’. Radovi su vrlo zanimljivi, studenti su ih odlično prezentirali, a za te radove, studenti su i simbolično novčano nagrađeni.

Ovogodišnji 7. ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ završili su  prigodnim zahvalama  i darovima svim sudionicima znanstveno stručnog skupa. Nakon toga svi zajedno obišli su ‘Sobu Josipa Kozarca’ u Šumariji Lipovljani, uz pratnju voditelja Uprave šuma podružnice Zagreb, revirnika i upravitelja šumarije Lipovljani Dinka Hace, dipl.ing.šum. koji je ukratko opisao povijest i postav sobe. Većina sudionika zadržala se i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u čast Dana općine Lipovljani.

Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”107″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content