• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Vukovar. Ispisano svjetlošću lampiona. Na stepenicama. Kao i svake godine. U centru Lipovljana. Veterani rata pale svijeće. Sjećaju se žrtava. Zahvaljuju. Za položene živote. Gore lampioni. Crveni kao prolivena krv. Duž ulica i cesta, i drugih naselja. Sela i gradova. Svagdje po Hrvatskoj. U prozorima. Uz ogade. Pred raspelima. Na grobljima. U crkvama. U srcima. Našim srcima.

Godine prolaze. Lete. Sjećanje ipak traje. Urezalo se duboko. I bolno. Mnoga smo zbivanja već zaboravili. Ali ovo ne. Vukovar da padne. A tako se herojski držao. Branitelji su bili borbeni. Vodotoranj je prkosio. I izluđivao nišandžije u daljini. U bolnici su operirali. Svaki dan i noć. A granate su im donosile nove ranjenike. Vukovar je odolijevao. Jastrebovi ga branili. Zolje su pogađale. Na Trpinjskoj cesti tenkovi su gorjeli. Hej, tenkovi moći, straha i ubojitosti gorjeli su kao plastovi sijena. Vukovarci su se molili. I svi mi drugi u mislima s njima. U našim rovovima. Za sebe, ali i za njih.

Nije uspjelo. Granate su bile jače. Neobjašnjiva mržanja je dobila bitku. Vojnička čizma gazila je tijela Vukovaraca. I srušene im domova. Utihnule su vijesti iz podruma. Ubili su glasnika Sinišu. Iz njihovih, vukovarskih kuća, istjerani su Vukovarci. Tajilo se kratko. Vukovar je pao. Žrtva je bila velika. Prevelika. U nebesa, Bogu do brade.

Tuga naša traje. Godine nas sustižu. Na veteranskoj ruci naborala se koža. Ruke pomalo drhte. Ali, ne od zime. Svejedno. Lampioni se pale. Ispisuje se ime Vukovara. I siluete vodotornja. Da bi žrtvama zahvalili. I ove godine. I ovih večeri. Da bi nam svjetlo lampiona pokazalo put. Da bi bolje čuli tihu molitvu. Da bi sakrili suzu u oku. Opet je 18. studeni. Dan tuge. Dan tišine. Dan sjećanja. Dan žrtve Vukovara. Neka gore svijeće. Neka zvone zvona. Za podnijete velike žrtve. Tom Gradu i njegovim dušama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content