• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZA SVE UMRLE I NASILNO UMORENE, NA SISVETE SU UPALJENE SVIJEĆE NA LIPOVLJANSKOM GROBLJU

Uz blagdan Svih svetih, čelnici općine Lipovljani, predstavnici udruga građana i nacionalnih manjina, te vjernici župe Lipovljani održali su komemoracijsku svečanost, kojom su položili cvijeće i upalili svijeće na mjesnom groblju u Lipovljanima.

                Na blagdan Svih svetih, u četvrtak, 1. studenoga, najprije je služena sveta misa u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima. Vodio ju je župnik Tomislav Pavlović u čast svih svetaca, ali i svih preminulih vjernika. Potom su se vjernici prisutni na misnom slavlju, u procesiji, uputili do mjesnog groblja.

Za sve umrle stanovnike općine Lipovljani, a posebno za sve stradale i nasilno umrle, vijenac su položili i svijeće upalili Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Lipovljani. Potom su predstavnici udruga građana i udruga nacionalnih manjina, također, upalili svijeće kod Velikog križa. Župnik Tomislav Pavlović održao je zajedničku molitvu za sve duše.

                Svi zajedno potom su otišli do spomenika podignutom žrtvama jasenovačkog logora, stradalim nevinim žrtvama iz Lipovljana. Upaljene su svijeća, a potom su, zajednički, izmoljene       i molitve.

                Zajedničke molitve izmoljene su i na grobovima župnika pokopanih na lipovljanskom groblju, a ministrantice su upalile svijeće na njihovim grobovima. Molilo se i na grobu nedavno preminulog prvog vjeroučitelja Ivice Hrmo koji je naučavao u lipovljanskoj Osnovnoj školi. Time je zajedničko, komemorativno sjećanje povodom Dana mrtvih završeno.

Župnik Tomislav Pavlović nastavio je s posvetom grobova, a čelništvo Općine Lipovljani i članovi udruga građana, na čelu s načelnikom Nikolom Horvatom, obišli su grobove preminulih općinskih dužnosnika. Upalili su svijeće, i pomolili se na grobovima Marijana Jurana i Anke Doležal, bivših predsjednika Općinskog vijeća općine Lipovljani i Miroslava Horvata, zamjenika predsjednika Općinskog vijeća i čelnika Udruge umirovljenika općine Lipovljani.

Tijekom Sisveta, ali i nekoliko dana prije, groblja na području općine Lipovljani bila su puna osoba koji su se došli pomoliti svojim najdražima, koji su im na grob donijeli svijeće i upalili svijeće.

Damir SMETKO

 

[ngg src=”galleries” ids=”92″ display=”basic_thumbnail”]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content