• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Večer ukrajinske pjesme i plesa rasplesala i raspjevala Lipovljane

Ukrajinske narodne nošnje, plesovi i pjesme, interpretacije stihova Tarasa Ševčenka i dobro raspoloženje, obilježili su i ove godine tradicionalnu „Večer ukrajinske pjesme i plesa“ održanu u Lipovljanima, u subotu, 07. listopada, u organizaciji domaćeg Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca „Karpati“.

Ovogodišnja „Večer ukrajinske pjesme i plesa“ posvećena je obilježavanju 25 godina rada KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, a u sklopu programa otkrivanja spomenika Ševčenka i promocije knjige „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani“ autora Ivana Semenjuka.

U dvosatnom programu nastupilo je šest društava, među kojima i gostujuća društva Ukrajinaca „Kobzar“ iz Novog Sada.

Osim gostujućih društava, prisutni su bili i gosti, među njima Vita Holets, savjetnica za ukrajinsku kulturu iz Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani, Jevgenij Paščenko, dr.sc. profesor ukrajinskog jezika na Filozofskom fakultetu, Igor Fedešin, župnik GKT Župe Sv.Ane, Marija Semenjuk, izaslanica Savjeta za nacionalne manjine RH, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH i mnogi drugi.

Sve goste i posjetitelje pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPD „Karpati“ Lipovljani, koji se nakratko osvrnuo na 25 godina rada Društva, promociju knjige, ali i na lik i djelo Tarasa Ševčenka čiji je spomenik svečano otkriven u popodnevnim satima.

S posebnim zadovoljstvom, svim prisutnima, domaćinima i gostima, kratko se obratio i Jevgenij Paščenko, dr.sc.profesor Katedre ukrajinistike na Filozofskom fakultetu, koji je pohvalio rad Ukrajinske zajednice i ukrajinskih društava te im zaželio uspjeh u daljnjem radu.

Srdačnim pozdravom dobrodošlice, zahvalom te čestitkom za rad i očuvanje svojih tradicijskih običaja i jezika uputio je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te proglasio „Večer ukrajinske pjesme i plesa“ službeno otvorenom.

Živopisan program u znaku Ukrajine, obilježio je upečatljiv nastup šest kulturno umjetničkih društava, KPD Ukrajinaca „Karpati“Lipovljani, KUD “Lipa“ Lipovljani, UKPD “Ivan Franko“Vukovar, UKPD “Taras Ševčenko“Kaniža, KPUU “Červona Kalena“Lišnja i KPUU “Kobzar“Novi Sad.

Na samom početku programa, predstavili su se domaćini. Sa proslavljenih 25 godina rada, pjevačka skupina KPD „Karpati“ može se pohvaliti iznimnim uspjehom u poljima svoga rada, ali i čestim gostovanjima na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i u inozemstvu, gdje izvode ukrajinske pjesme, pod vodstvom Marije Poljak, voditeljice zbora. Za ovu prigodu izabrali su te izveli dvije prigodne ukrajinske pjesme.

U nastavku, na pozornici su se predstavili KUD „Lipa“ koji tijekom godine ostvare trideset nastupa diljem Lijepe naše, ali i van granica domovine. Nastupili su pjesmama i plesovima Lipovljana i Lipovljanskoga kraja čije je zapise prikupio i na scenu postavio stručni licencirani voditelj i koreograf, Tihomir Krmek u pratnji TS „Lipa“, pod palicom profesora glazbe, Franje Rodića.

Spletom ukrajinskih pjesama predstavili su se, potom, članovi UKPD „Ivan Franko“ iz Vukovara. Večer su uveličali nastupom ukrajinskog zbora i glazbenog ansambla te su svojom uvježbanošću i kvalitetnim izvođenjem ukrajinskih pjesama osvojili veliki pljesak publike. Predstavnik udruge je Igor Semenjuk, a voditeljica zbora je Anita Nađ.

Jedan mali dio ukrajinske baštine u Lipovljanima izveli su članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Taras Ševčenko“ iz Kaniže. Društvo okuplja više od 60 članova i djeluje u četiri sekcije.

Društvo se, zbog mladih snaga i velike volje koju pokazuju svi njegovi članovi, veseli svakom slijedećem nastupu gdje će ono što radi i stvara moći i pokazati. Predsjednik Društva je Željko Has. 

Iz Srbije, u goste Lipovljancima došlo je Kulturno Prosvjetno Udruženje Ukrajinaca „Červona Kalena“ iz Lišnja. Svojim virtuoznim i izuzetno energičnim nastupom oduševili su gledatelje koji su uživali u nastupu.

Živopisan program u znaku Ukrajine, obilježili su i zaključili gosti iz susjedne nam Vojvodine. KPUU “Kobzar“ dolazi nam iz Novog Sada. Ukrajinski kulturni centar „Kobzar“ aktivno radi od 2001.godine, a osnovan je sa ciljem njegovanja ukrajinske kulture i tradicije.

U centru aktivno radi pet sekcija koje okupljaju članove svih starosnih dobi. Učesnici su mnogih festivala u zemlji i inozemstvu. Predsjednik ukrajinskog kulturnog centra je Miroslav Kalenjuk.

Na Lipovljanskoj pozornici, predstavila se mješovita pjevačka grupa koja njeguje ukrajinsku narodnu pjesmu, a na kraju ove predivne „Večeri ukrajinske pjesme i plesa“, pridružila im se pjevačka skupina „Karpati“ iz Lipovljana.

Na samoj završnici programa, posjetiteljima se obratio Mihajlo Semenjuk, predsjednik ukrajinske zajednice RH, ističući zahvalu za poziv, dobre nastupe i dobar rad kulturno umjetničkih društava.

Ivan Semenjuk, predsjednik KPD „Karpati“ iz Lipovljana zahvalio se svim izvođačima uz dodjelu prigodnih zahvalnica i poklona, nakon čega se nastavilo druženje uz pjesmu i ples u lipovljanskom Društvenom domu.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content