• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Večer ukrajinske pjesme i plesa čuva tradicijsku kulturu doseljenih Ukrajinaca

Ovogodišnja manifestacija ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”, što ju tradicionalno održava Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana, održana je u subotu, 2. listopada u lipovljanskom Društvenom domu. Zbog ograničenja broja sudionika, manifestacija je smanjena na samo tri gostujuća društva, kako bi se poštivale donesene epidemiološke mjere. Ukrajinske pjesme i plesove, ove godine u Lipovljanima, pratio je i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, sa suradnicima.

         Prije samog nastupa izvođača, sve prisutne pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPD Ukrajinaca ”Karpati” i zahvalio se na dolasku na ovu tradicionalnu manifestaciju. Posebno se zahvalio gostima Vasilju Kiriliču, veleposlaniku Ukrajine, Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani, Tomislavu Lukšiću, predsjedniku Općinskog vijeća, Vladi Karešinu, predsjedniku Ukrajinske zajednice RH i Mariji Semenjuk, članici Savjeta za nacionalne manjine RH.  

         Za dolazak u Lipovljane i nastup na ”Večeri ukrajinske pjesme i plesa”, svima je zahvalio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je izrazio zadovoljstvo radom društva ‘Karpati”, jer doprinose kulturnoj prepoznatljivosti i raznolikosti općine Lipovljani, pohvalio je njihov aktivni rad i još jednom zahvalio za veliki doprinos u održavanju ovogodišnjih ”Lipovljanskih susreta”.

         Sve prisutne pozdravio je i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine i naglasio kako voli doći u Lipovljane, izrazivši zadovoljstvo radom ukrajinskog društva, ali i ugodnim okružjem u Lipovljanima. Na kraju obraćanja otvorio je ovogodišnju ”Večer ukrajinske pjesme i plesa”.

         Mlada pjevačka skupina KPD Karpati, kao domaćini, nastupili su prvi, a izveli su dvije ukrajinske pjesme pod vodstvom prof. Anamarije Nerad, a nakon toga su, kao plesači, izveli najpopularniji ukrajinski ples Kozačok sa uvježbanim težim figurama plesa.

         Ukrajinsku pjesmu i ples potom su izvodili članovi UKPD Ukrajina iz Slavonskog Broda. Najprije su zapjevali, a onda su i zaplesali.

         Članovi UKPD ‘Ivan Franko’ iz Vukovara, također su zapjevali nekoliko ukrajinskih narodnih pjesama.

         Na kraju ove ‘Večeri”, nastupila je i plesna skupina Češke besede općine Lipovljani, kako bi pokazali dio rada na očuvanju kulturne tradicije svojih predaka, a glazbena skupina Češke besede je i zasvirala tijekom zajedničkog druženja.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content