• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

UZ 160. OBLJETNICU ROĐENJA, U LIPOVLJANIMA ODRŽANI 6. ‘DANI JOSIPA KOZARCA’

U čast i sjećanje na Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i pripovjedača, u Lipovljanima se održavaju ‘Dani Josipa Kozarca’, u okviru programa Dana općine, škole i župe. Ove godine ‘Dani Josipa Kozarca’ održani su 6. puta zaredom, a na ovom znanstveno stručnom skupu prevladavale su teme iz šumarstva.

Nakon otvaranja izložbe fotografija ‘Šuma okom šumara’, započeo je rad VI. ‘Dana Josipa Kozarca’. Sve prisutne izlagače, goste i promatrače ovog znanstveno stručnog skupa, najprije je pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Dana Josipa Kozarca’, a zahvalu za dolazak i pripremu stručnih radova, svim izlagačima uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

– ‘Dani Josipa Kozarca’ prepoznatljivog su sadržaja, obrađuju teme iz šumarstva i književnosti, baš kao i Josip Kozarac, koji je 10 godina živio ovdje i upravljao Šumarijom Lipovljani, pišući, uz šumarski posao, i svoja najbolja književna djela. Općina Lipovljani podržava ‘Dane Josipa Kozarca’ i bit će partner u njihovom organiziranju i ubuduće, pa se zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj rad, a najviše Šumarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu iz Osijeka – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine, u svom pozdravnom obraćanju na početku stručno znanstvenog skupa. On se ove godine održava u znaku 160. obljetnice rođenja Josipa Kozarca. 

Predavanjem o 120 godina visokog obrazovanja na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i pravcima razvoja fakulteta u budućnosti, ovogodišnji stručni skup otvorio je prof. dr. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta.

Nakon njega, o utjecaju klimatskih promjena na odumiranje i propadanje nizinskih šuma u RH, govorio je doc. dr. Stjepan Mikac, sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Upozorio je da stanje u šumama nije dobro, što šumarsku struku stavlja pred nove izazove.

O novim spoznajama o specijalnom rezervatu šumske vegetacije šume Prašnik, jedinog preostalog dijela prašume, na ovom nizinskom području, govorio je mag. ing. Domagoj Trlin, sa Šumarskog fakulteta.

Povijest Šumarije Lipovljani, od njenog početka, pa do današnjih dana, kroz organizacijske oblike i najvažnije događaje, na stručnom skupu predstavio je Dinko Hace, dipl. ing. šumarstva i sadašnji upravitelj Šumarije u Lipovljanima, koja posluje u okviru Uprave šuma Zagreb.

Nakon četiri šumarska izlaganja, održano je jedno iz područja književnosti. O jeziku kojim piše Josip Kozarac, uz 160. obljetnicu njegovog rođenja, na skupu je govorila prof. dr. Ljiljana Kolenić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Vrlo zanimljivo izlaganje o pravima žena i o pojmu právā žénā u muškim narativima Josipa Kozarca, izlaganje je održala dr. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica centra HAZU u Vinkovcima.

Što sve kriju šume, o tragovima prošlosti sačuvanim u šumama, te o primjerima dobre suradnje između arheologije i šumarstva, na ‘Danima Josipa Kozarca’ zanimljivo i poticajno predavanje održala je dr. sc. Tatjana Tkalčec s Instituta za arheologiju u Zagrebu. Naglasila je da i ovdašnje šume prekrivaju važne tragove iz prošlosti i da bi trebalo pripremiti nekoliko istraživanja, što može donijeti razvoju turizma.

Posljednje izlaganje na ovogodišnjem stručnom skupu u čast Josipu Kozarcu održala je mag. ing. Maja Sabljak, stručna suradnica za šumarstvo pri Javnoj ustanovi PP Lonjsko polje, a govorila je o šumskim pticama Parka prirode Lonjsko polje.

Svim izlagačima, na kraju skupa uručene su zahvalnice i prigodni poklon, a učenici srednje škole Klari Ćosić iz Lipovljana, za sve njene uspjehe na učeničkim natjecanjima, uručena je knjiga Zbornik o Ivanu i Josipu Kozarcu, koju je izdala HAZU – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content