• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

USPJEŠNO ČUVAJU I PONOSNO POKAZUJU SVOJE TRADICIJSKE OBIČAJE, VJERU I KULTURU

Uz stalne nastupe u Lipovljanima i po Hrvatskoj, uz redovan rad na očuvanju tradicijskih običaja i govora, ove godine članove Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’ očekuje veće aktivnosti na dvije manifestacije, na ‘Lipovljanskim susretima’ i oko smotre svih društva Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj. Na ‘Lipovljanskim susretima 2016.’ očekuje se da će zemlja partner biti Ukrajina, uz sudjelovanje ukrajinskog Veleposlanstva u Zagrebu, Ukrajinske zajednice RH i ‘Karpata’ iz Lipovljana, a nakon toga sve ukrajinske udruge u jesen će imati godišnju smotru rada u Lipovljanima.

To će biti najvažnije aktivnosti KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana u 2016. godini, a plan rada i aktivnosti tijekom čitave godine, od Ukrajinskog bala početkom godine, do Božićnog koncerta na kraju godine, predložen je, a nakon toga jednoglasno je i usvojen na redovnoj godišnjoj Skupštini KPD ‘Karpati’, održanoj u subotu, 20. veljače u Društvenom domu u Lipovljanima.

Na početku redovne godišnje Skupštine sve goste i članove ‘Karpata’, pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik Društva. Svečano raspoloženje na početku Skupštine, podigli su i pjevači domaćeg pjevačkog zbora s ukrajinskim pjesmama, nakon čega je započela rad Skupština, a članovima su podnijeta izvješća o radu u protekloj godini.

U 2015. godini održan je bal Ukrajinaca, održane su pjesničke večeri, postavljane su, i uz pjevački program otvarane izložbe, članovi ‘Karpata’ gostovali su u Novskoj, Lipiku, Krapju, Kutini, Zagrebu, Ravnoj Gori, Rijeci pa čak i u inozemstvu, u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Ukrajinske običaje predstavili su u Lipovljanima, Lipiku, Križu i zagrebačkom Etnografskom muzeju, te se prisjećali važnih obljetnica ukrajinskog naroda. Lani su tijesno surađivali i s Grkokatoličkom župom sv. Ane u Lipovljanima, koja je kroz stoljeće svog djelovanja najzaslužnija za očuvanje običaja, kulture i jezika Ukrajinaca u Lipovljanima. Izvješće o radu društva za 2015. godinu podnio je predsjednik Ivan Semenjuk.

U protekloj godini ostvarili su prihod od 65.000 kuna, a s prijenosom sredstava iz 2014. godine u iznosu od 30.000 kuna, ukupno su raspolagali s 96.128 kuna. Najviše sredstava ostvarili su za prijavljene programe od Savjeta za nacionalne manjine RH, te općine Lipovljani. Ukupni troškovi rada  ‘Karpata’ u prošloj godini bili su u iznosu od 64.399 kuna, a među najvećima su troškovi putovanja na nastupe. Bili su i štedljivi pa su za rad u ovoj godini prenijeli 32.000 kuna. Izvješće o financijskom poslovanju podnijela je blagajnica Ankica Mrkša, a prihvaćeno je jednoglasno od 75 članova koliko je bilo prisutno na ovogodišnjoj Skupštini ‘Karpata’.

Plan rada društva u 2016. godini predložio je Ivan Semenjuk, a financijski plan u iznosu od 70.000 kuna predložila je blagajnica Ankica Mrkša. Potom su o radu i suradnji s KPD-om ‘Karpati’ govorili mnogobrojni gosti s kojima uspješno surađuju niz godina. Među njima bio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji im je čestitao na svim aktivnostima.

– Čestitam na uspješnom radu u protekloj godini u kojoj se puno radilo i nastupalo, a time i predstavljalo našu općinu. Čestitam na realizaciji mnogih programa, a tijekom ove godine očekujem nastavak uspješnog rada. Zahvaljujem svima koji su se angažirali u radu oko ‘Lipovljanskih susreta’, a veliku suradnju očekujemo i ove godine kada bi Ukrajina trebala biti zemlja partner naše manifestacije, a vi domaćini Ukrajincima koji će doći na ‘Lipovljanske susrete’ – naglasio je u svom pozdravnom govoru Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Na kraju pozdravnih riječi desetak gostiju, članovima ‘Karpata’ obratio se i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, a pismeno priznanje za izuzetno dobru suradnju KPD-u ‘Karpati’ predala je Irka Matijević, predsjednica Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva iz Lipika.

Skupština je završila zajedničkim druženjem članova uz glazbu članova Udruge umirovljenika općine Lipovljani, s kojima KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana odlučno surađuju, a povremeno zajedno i nastupaju već niz godina.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content