• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Udrugama u kulturi i sportu općine Lipovljani raspodijeljeno 675,5 tisuća kuna za 2020. godinu

Za redovni rad, nastupe, godišnje susrete, natjecanja i druge aktivnosti, udrugama u kulturi i sportu općine Lipovljani, vjerskim zajednicama i udruzi veterana domovinskog rata, raspodijeljeno je, ukupno 675,5 tisuća kuna iz proračuna Općine Lipovljani za 2020. godinu. Zajedničko potpisivanje ugovora o dodijeli novčanih sredstava, predsjednici ili predstavnici udruga potpisali su, zajedno s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, u petak, 13. ožujka u vijećnici Općine Lipovljani.

Na javni poziv za predlaganje programa i projekata, prijavilo se 19 udruga i rimokatolička vjerska zajednica, kojima je za rad u 2020. godini dodijeljeno 675,5 tisuća kuna, što je gotovo 15% izvornog iznosa proračuna Općine Lipovljani. Sredstva su, sukladno zakonskim propisima, strogo namjenska i ne mogu se utrošiti u nešto drugo, osim u ono što je prijavljeno u predloženom programu financiranja.

Potporu iz proračuna Općine Lipovljani u financiranju rada udruge u 2020.godini dobili su:  KUD ‘Lipa’, Lipovljani, Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, Lipovljani, Udruga žena ‘Ruže’, Lipovljani, Udruga umirovljenika općine Lipovljani, Udruga žena ‘Mlinarice’, Piljenice, Plesno-navijačko akrobatski klub ‘Iskrice’, Udruga OSI Kutina, Udruga invalida rada Kutina, Udruga slijepih grada Kutine i dijela SMŽ, Sportsko-ribolovno društvo ‘Šaran’ Lipovljani, Lovačko društvo ‘Srnjak’ Lipovljani, Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ‘Karpati’, Lipovljani, Češka beseda općine Lipovljani, Matica slovačka Lipovljani, Matica hrvatska Lipovljani, Kuglački klub ‘Slavonac’ Lipovljani, Športsko nogometni klub ‘Slavonac’ Lipovljani, Športski nogometni klub ‘Stari Grad’ Kraljeva Velika, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani i Rimokatolička župa sv. Josipa, Lipovljani.

Predsjednici udruga u većini, ili njihovi predstavnici, te župnik Tomislav Pavlović, potpisali su ugovore, koji će prema njihovim potrebama biti isplaćivani iz općinskog proračuna tijekom godine. Isplaćena sredstva mogu pravdati tijekom godine, a najkasnije do 31. siječnja 2021. godine, kad se očekuje raspisivanje natječaja za financiranje u slijedećoj godini. Što neće moći učiniti ako ne opravdaju sada dodijeljena im financijska sredstva.

Nakon potpisanih ugovora, svim prisutnima za rad u udrugama zahvalio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je naglasio da je bogatstvo udruga prepoznatljivost općine Lipovljani, pa ih je dužnost podržati u radu financiranjem iz proračuna Općine Lipovljani. Svake se godine, prema financijskim mogućnostima, pokušava što više novca dati udrugama za njihov uspješan i primjeran rad.

Ove godine 20.000 kuna više je odobreno udrugama u kulturi i 30.000 kuna više je na raspolaganju sportskim udrugama. Udruzi ratnih veterana dodijeljeno je 26,5 tisuća kuna, za njihov program rada, a vjerskoj zajednici za obnovu i uređenje sakralnih objekata ukupno 200.000 kuna.

Kao i do sada, i ove godine, sufinanciraju se i udruge iz Kutine, i to one u kojima stanovnici općine Lipovljani ostvaruju svoje specifične potrebe, a kojih nema u Lipovljanima. Sufinanciraju se, djelomično, projekti Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ, u čijem radu sudjeluju slabovidne osobe s područja općine Lipovljani, a predsjednik te udruge dolazi iz Krivaja. Također, sufinancira se program Udruge invalida rada Kutina, te Udruga OSI Kutina, koja svoje programe pomoći pruža i na području lipovljanske općine, a zapošljava i nekoliko djelatnika iz Lipovljana u svojim projektima.

Ugovorena sredstva s Općinom Lipovljani, u najvećem broju udruga, nisu i jedina sredstva, jer se većina njih financira iz raznih drugih izvora financiranja, poput Savjeta za nacionalne manjine, krovnih saveza na nivou države, sportskih zajednica, ili sponzora. No, ova, odobrena sredstva od Općine Lipovljani su osnovna sredstva koja garantiraju siguran i stabilan rad udruga, kroz čitavu godinu, pa su im  time, i najvažnija.

Zahvalu, za dobru suradnju s Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, te za odobrena sredstva općinskim vijećnicima, u ime udruga uputili su Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, Jozefina Kranjčec, voditeljica udruge OSI Kutina i Željko Vacula, predsjednik Kuglačkog kluba ‘Slavonac’ iz Lipovljana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content