• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

UDRUGA ŽENA ‘MLINARICE’ IZ PILJENICA PRIREDILE SU OBIČAJ ČEHANJE PERJA

Nekada je u Piljenicama, ali i čitavom ovom kraju, gotovo svaka kuća, u duge zimske večeri, pripremala čijalo ili čehalo, kada se zajednički čijalo, odnosno čehalo perje, koje se onda i koristilo u domaćinstvima, uglavnom za izradu jastuka i krevetnih pokrivača. Nekada su u piljeničkim dvorištima i po Pakri, što lijeno teče ispred kuća u Piljenicama, trčkarala ili plivala oveća jata živadi, odnosno peradi. Guske i patke u jatima su plivale Pakrom, a pijetli su obljetavali, kukurikali i čuvali jata kokoši po piljenčanskim dvorištima. Perad se uzgajala za hranu, a koristilo se i njeno perje.

                Danas u Piljenicama ni jedno kućanstvo više ne priprema čijalo. Vremena su drugačija, modernija, jastuci i posteljina kupuju se u trgovinama, i uglavnom, nemaju u sebi perja. Danas po Pakri plivaju dva, tri jata labudova umjesto bar desetak, petnaest jata gusaka i pataka. Kućanstva drže još nešto kokoši i pilića, ali tko bi čehao njihovo perje?

Da bi se moglo čehati, perje treba tijekom godine očupati s peradi, posušiti, spremiti u vreće i čuvati na suhom do zime, do čijala. I onda ga veselo isipati pred strpljive čijačice jer čijanje perja je jako dosadan posao. Svako, pa i najmanje perce, treba uzeti u ruke i od vrha do dna ga dva puta razguliti, zapravo raspoloviti da se kličak, ili osnovna nit koja nosi perje, oguli, odčija ili očeha, kako bi se taj tvrdi i pikavi kličak mogao izbaciti iz paperja. Ako se pero ne očija, kod upotrebe jastuka kličak pera probija jastušnicu i neugodno bode onoga koji odmara na pernatom jastuku. A to onda više nije odmor.

Zato svako perce, a pogotovo pero, treba uzeti u ruke i očijati ga, tvrdi kličak odbaciti, a meko perje prikupiti na hrpu. A očijano paperje je lagano, leti po zraku, ide u nosnice … Škakilja i tjera na kihanje. Pa ako netko za stolom i jednom kihne u pravcu hrpe očijanog perja, paperje počne letjeti svud po sobi, izazivajući dalje kihanje i kod ostalih čijača, a trud od 10-tak minuta čijanja, mala hrpica očijanog perja nestane u tren oka po čitavoj prostoriji.

 Zato čijati perje mogu samo jako strpljive čijačice. Muškarci to nisu radili. Za jedan veliki jastuk, mekan kod duša, treba očupati i očijati perja od čak 10-tak zrelih gusaka, čije je perje najfinije, ili od 15, 20 pataka, ili još više pijevaca i kokoši. I svako to perce treba očehati. Svaku večer jedna čijačica trebala je nekoliko stotina, pa i tisuća puta, pero ili perce uzeti u ruke i raspoloviti ga… Bio je to dugotrajan i dosadan posao koji se brže napravio u društvu.

Čijanje perja po kućama, nekada je bio i svojevrsni društveni događaj. Bez televizora, tu su se čule vijesti i novosti iz sela i okolice, prisjećalo se negdašnjih događaja i s koljena na koljeno prenosila sjećanja i znanja, strahovi i nagađanja. Tu su se zbijale i šale, tu se je i ogovaralo, uvijek se je nekoga zasipalo perjem, a na kraju čijala domaćini su kao zahvalu za očijano perje priredili zabavu, uz domaća pića, nešto mesa i puno kolača, uglavnom od dizanog tijesta.

Tada bi djeca i momci, ali i stariji muškarci dolazili, zapjevali bi bez tamburaša, ili i s njima, a često bi se, uz tambure, i zaplesalo. Ostaci perja bi lepršali po čitavoj kući, no to više nije smetalo nikome za dobru zabavu, uz završetak čijala. Dosadno čijalo bilo je gotovo, a već je na novo čehanje perja pozivala neka nova obitelj. I nije bilo u pitanju da se većina istih čijačica preja neće odazvati i na to novo čijalo, a nisu došli samo oni koji su s domaćinima čijala bili u zavadi, odnosno nisu si s njima bili u dobrim odnosima…

U današnje vrijeme sjećanje na nekadašnja čijala, njeguju vrijedne članice Udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica. U Društvenom domu, u petak, 4. ožujka održano je čehanje perja na koje su, uz domaće Piljenčanke, došle i članice Udruga žena iz Lipovljana, Stare i Nove Subocke, Ilove i Kraljeve Velike. Sve njih pozdravila je Melita Lenička, u ime ‘Mlinarica’ i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. On im je čestitao na uspješnom i raznovrsnom radu, te na organiziranju čijala, petu godinu za redom, jer tako se tradicijski običaji naših starih čuvaju od potpunog zaborava.

Za sve čijače i goste, članovi kutinskih ‘Beskućnika’, amaterske kazališne družine, odigrali su dvije jednočinske kazališne izvedbe, prof. Juretića, a članovi KUD-a Banova Jaruga izveli su pjesme i plesove s Ilove. Nakon toga krenulo je čijanje perja. Puno ruku brzo je očijalo vreću perja, koje je ove godine u Piljenice stigla iz susjedne Banove Jaruge. Kad je perje očehano, ponovo su zasvirali banovljanski tamburaši, njihove mlade djevojke iz društva su zaplesale, a vrijedne Mlinarice svoje goste počastile su prigodnim domjenkom, uz svoje, domaće kolače koje one jako dobro peku, i zbog kojih se mnogi njihovi gosti ponovo vraćaju u Piljenice. Sjećanje na čijalo ‘Mlinarice’ su lijepo organizirale, a uskoro, već početkom travnja održat će novi kulturni događaj, promociju monografije o Piljenicama, u kojoj će se naći zabilježeno čehanja perja u njihovoj organizaciji.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content