• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U trećem rebalansu, općinski proračun povećan za 560.000 kuna

Općinsko vijeće općine Lipovljani održalo je u četvrtak, 28. listopada 4. sjednicu u ovom sazivu vijeća. Na dnevnom redu našlo se 14 točaka dnevnog reda, a najvažnije su bile vezane u prijedlog trećeg ovogodišnjeg rebalansa općinskog proračuna, polugodišnje ostvarenje općinskog proračuna za ovu godinu i izvješća o poslovanju ”LIP-KOM”-a  i ”Lipkom servisa” u 2020. godini.

        Sjednicu Općinskog vijeća vodio je Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a na sjednici je bilo prisutno svih 13 vijećnika. Nakon usvajanja dnevnog reda, i zapisnika s 3. sjednice vijeća, na koji su oporbeni vijećnici imali primjedbu, da je prošla sjednica završila točno u 19 sati i 3 minute, a ne u 19.30 sati, kako piše u zapisniku. Ostali vijećnici su to prihvatili, jer je očito došlo do greške prilikom prijepisa zapisnika, pa će se isti izmijeniti prema prijedlogu. U tom duhu održan je i aktualni sat.

        Na aktualnom satu vijećnici Josip Hudec, Suzana Pješ, Nada Toš, Tomislav Budimir i Zlatko Štavalj  postavili su 7 usmenih i 2  pitanja u pismenom obliku, na koja će dobiti pismeni odgovor. Vijećnike je, kroz postavljena pitanja zanimalo što je s Nogometnim klubom Slavonac, što je s uređenjem, odnosno asfaltiranjem par ulica u Lipovljanima, gdje se došlo s pripremama za izgradnju novog dječjeg vrtića, što je s poduzetničkom zonom i ulagačima, ima li napretka oko uređenja nekadašnje samoposluge u centru Lipovljana i kakvo je stanje u DVD-u Lipovljani.

        Na pitanja je odgovorio načelnik općine Nikola Horvat. Najzanimljiviji odgovori odnose se na udruge Nogometni klub Slavonac i Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani.

        -Nogometni klub Slavonac – naglasio je u odgovoru Nikola Horvat – nije se ugasio, već je prva ekipa, koja se natjecala u 1. Županijskoj nogometnoj ligi, odustala od daljnjeg natjecanja u ovoj sezoni jer je većina igrača inzistirala da budu plaćeni za igranje, i to ne malim iznosima, što nije prihvatljivo u amaterskom sportu, a ni Općini Lipovljani, iz čijeg se proračuna financira rad kluba. Nakon odustajanja prve ekipe od daljnjeg natjecanja, rad kluba nastavlja se školom nogometa, mlađim kategorijama igrača kojih ima preko 60, te veteranima.

        U drugoj udruzi, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lipovljani, koje je bilo primjer na županijskoj, ali i na državnoj razini, vatrogasnog društva, teško je stanje, što dovodi u opasnost sve stanovnike Lipovljana. Društvu je svrha zaštita i pomoć stanovnicima u slučaju požara i drugih nepogoda, a sve zbog svađe unutar čelništva društva, ono otežano funkcionira. Razumijemo da je otežan rad zbog korona pandemije, ali društvo nije održalo godišnju Skupštinu, nije održalo izbornu Skupštinu, a većina članova društva, a ni Upravnog odbora, ne želi više raditi sa Stjepanom Markanovićem, koji je sada predsjednik DVD-a, čiji je mandat izašao prije pola godine.

        Od mene su neki članovi Uprave tražili prijedlog kandidata, ali ja ne želim ”kadrovirati” u DVD-u, jer bi to bio politički problem. Ne želim da se govori kako je DVD nečija utvrda, kao što to sada neki govore da je DVD ”zadnji bastion HDZ-a u Lipovljanima”. Vatrogastvo je humanitarna organizacija, u kojoj ne smije biti politike, što se i vidi jer je baš zbog politike, uništen primjeran rad i velika ostvarenja DVD-a Lipovljani u prošlosti. Čovjek koji je godinama držao sve konce u rukama, koji živi za vatrogastvo i kojem mnogi trebaju biti zahvalni na mnogim realiziranim projektima i uspjesima DVD-a Lipovljani, Zlatko Pješ, proglašen je najvećim krivcem za nefunkcioniranje DVD-a, i to upravo od strane predsjednika Markanovića, koji je javno izjavio da on ne misli ići na sastanak kod načelnika po pitanju rješavanja problematike. Kad takvo nešto čujete, sve vam je jasno. O svemu sam obavijestio i Miju Brlečića, predsjednika županijske i dopredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, no još uvijek nema pomaka u rješavanju problema u DVD-u Lipovljani, a opasnost, zbog nerada, i dalje prijeti stanovnicima Lipovljana – naglasio je načelnik općine Nikola Horvat, u svom odgovoru na vijećničko pitanje.   

        Nakon aktualnog sata raspravljena su i prihvaćena polugodišnja izvješća o izvršenju proračuna Općine Lipovljani i o izvršenju Plana razvojnih programa u prvom polugodištu ove godine.

        Prijedlog trećih izmjena i dopuna općinskog proračuna Općine Lipovljani, uz iscrpne pisane materijale, dodatno je obrazložio načelnik Nikola Horvat. Predložio je da se općinski proračun poveća za 560.000 kuna kuna. Na povećana sredstva je utjecalo povećanje rudne rente, te potpisani ugovori sa Središnjim državnim uredom za mlade i demografiju u svrhu adaptacije zgrade, plaća i materijalnih rashoda za redovan rad Dječjeg vrtića u Lipovljanima.   

        Vijećnici su donijeli i odluku o kretanju u postupak izmjena Prostornog plana općine Lipovljani, odluku o postupku i visini naknade za korištenje kabelske kanalizacije u vlasništvu Općine Lipovljani, te odluku o izboru najpovoljnijih ponuda na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Lipovljani. Dopunjena je i odluka o proglašavanju cesta nerazvrstanima.

        Na kraju 4. sjednice, uz kratka pojašnjenja Davora Živkovića, direktora tih poduzeća, prihvaćena su izvješća o poslovanju komunalnog poduzeća ”Lip-kom servisi” i ”LIP-KOM”-a tijekom 2020. godine. Oba poduzeća poslovala su pozitivno, pa su bez rasprave, izvješća usvojena.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content